Planine u BiH spremne za početak zimske sezone

skijanje, BjelašnicaZimska turistička sezona na Igmanu i Bjelašnici zvanično će biti otvorena 24. decembra, najavio je premijer KS Fikret Musić.

Manifestaciju na Babinom dolu organizirali su Turistička zajednica i Vlada KS, a planirano je da program počne u 15 sati.

Kako su kazali u preduzeću ZOI ’84, posjetioce će zabavljati grupe “Erogene zone”, “Sarr-e-Roma” i “Akademija band”.

Nakon što premijer Musić svečano otvori sezonu djeca skijaši i borderi spustit će se niz stazu, a predvodit će ih maskota Vučko. Poslije toga, oko 16 sati, uslijedit će vatromet – kazala je Muamera Šehić, portparol ovog preduzeća.

Ona je navela da je, za razliku od prethodnih, ove sezone na Babinom dolu postavljen i šator u kojem će biti bife za djecu te odlagalište opreme i garderobe. Svi posjetioci koji dođu na otvorenje moći će besplatno skijati, a počela je i proizvodnja vještačkog snijega.

Počinje skijaška sezona na Kupresu

Nova skijaška sezona u Kupresu trebala bi započeti do početka Božićnih i Novogodišnjih blagdana, potvrdio je direktor sportsko rekreativnog centra “Adria Ski” Tomislav Bagarić.

Po njegovim riječima, staze su spremaju, a snijega u Kupresu ima dovoljno.

Visina snijega koja je pala ovih dana, uz buru koja je ohladila zrak i vodu, stvorila je povoljne uvjete za dodatno vještačko osnježivanje putem vodenih topova koji ovaj centar posjeduje.

“Radi se punim kapacitetom, svi strojevi su na stazi i uz dodatno osnježivanje uskoro se očekuje puštanje staze”, kazao je Bagarića, dodavši kako se cijene dnevnih i poludnevnih karata neće bitno mijenjati te da smještajnog kapaciteta ima dovoljno.

Počela skijaška sezona na Jahorini

Na Jahorini je sezona skijanja već otvorena, a visina snježnog pokrivača trenutno iznosi oko 30 centimetara.

Skijaške staze su uređene, ove godine je upotpunjen sistem za vještačko osnježavanje, a posljednjih godina radilo se na modernizaciji turističke ponude, naveli su predstavnici turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Ova olimpijska planina ima mnogo toga da ponudi posjetiocima, naveli su rukovodioci turističkog centra Jahorina.

Smještajni kapacitet ove planine je 5.000 kreveta, a posjetiocima su na raspolaganju i mnogobrojni hoteli sa tri ili četiri zvjezdice.

Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo radi na očuvanju i unapređenju turističke ponude Sarajevsko-Romanijske regije, odnosno turizma, kao jedne od prioritetnih privrednih grana.

Olimpijske planine Jahorina i Trebević, zatim Romanija, izletišta, uz bogate i vrijedne kulturno-historijske spomenike, predstavljaju raznovrsnu turističku ponudu ovog kraja.

Posted by on 2011-12-22. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login