Počasno srce Sarajeva uručeno Angelini Jolie

Angelina Jolie, Sarajevo, Film, Festival

Počasno srce Sarajeva uručeno je holivudskoj glumici Angelini Jolie koja nije krila suze

Dodjelom nagrada sinoć je završeno 17. izdanje Sarajevo Film Festivala. Svečanosti zatvaranja prethodila je parada slavnih osoba na crvenom tepihu, kojim su bez premca dominirali i najveću pažnju privukli najpoznatiji svjetski par Angelina Jolie i Brad Pitt. Počasno srce Sarajeva uručeno je holivudskoj glumici, koja nije krila suze preuzimajući nagradu nakon što je prepuna dvorana Narodnog pozorišta ustala na noge i počastila je dugotrajnim aplauzom. U obrazloženju je direktor Festivala Misad Purivatra rekao da se ta nagrada dodjeljuje Angelini Jolie za izuzetan angažman ne samo svijetu filma nego i u stvarnom svijetu.

Na ceremoniji zatvranja SFF-a dodijeljene su i oficijelne nagrade Festivala u takmičarskom programu, u kojem je osam ostvarenja bilo u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva. Nagradu Srce Sarajeva u ovom programu za najbolji film dobio je austrijski fim Disati reditelja Karla Markovicsa, u kojem glumi i Luna Mijović. Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je Adi Condescoj iz Rumunije za ulogu u filmu Loverboy, a najboljim glumcem proglašen je Thomas Schubert za ulogu u austrijskom filmu Disati. Specijalna nagrada žirija dodijeljena je bugarskom filmu Ave, režisera Konstantina Bojanova.

Za najbolji kratki film SFF-a proglašen je Mezanin, hrvatskog reditelja Dalibora Matanića. Specijalne plakete žirija u ovom takmičarskom programu dodijeljene su filmovima Dove sei, amor mio (Hrvatska) i Drugi dubl (Bugarska/Njemačka).

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac dodijeljeno je bh. režiseru Nedžadu Begoviću za film Mobitel, dok je Nagrada za ljudska prava pripala Imre Azemu za film Ekumenopolis: grad bez granica (Turska/Njemačka).

Posted by on 2011-07-31. Filed under Izdvojeno, Kultura, Sarajevo Film Festival 2011. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

One Response to Počasno srce Sarajeva uručeno Angelini Jolie

You must be logged in to post a comment Login