Počela 21. Balkanska olimpijada iz informatike

 informatikaPo prvi put, Bosna i Hercegovina je ove godine domaćin 21. Balkanske olimpijade iz informatike (BOI), koja se organizuje na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS), javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od organizatora BOI i profesor na IUS-u Haris Gavranović, u izjavi za AA, kazao je da na olimpijadi učestvuju sve zemlje Balkana, osim Albanije, kao i gosti iz Tadžikistana, Slovenije i Hrvatske. Učesnici se takmiče u algoritamskom rješavanju problema, pojasnio je Gavranović, dodavši da imaju zadane probleme koje rješavaju koristeći programski jezik po svom izboru, a njihovo rješenje se testira.

“Ovdje je najveća koncentracija talenta i znanja u kompjuterskim naukama za učenike i studente do 19 godina. Učenici se takmiče za prestiž, jer onome ko osvoji medalju na ovom takmičenju, otvorena su vrata u svijetu na najboljim univerzitetima. Takmičenje nije kvalifikacionog karaktera, a učesnici su osvajali zlatne i srebrne medalje na Svjetskoj olimpijadi iz informatike”, rekao je Gavranović, dodavši da je ocjenjivanje transparentno, jer ga testira kompjuter.

Rektor Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Yucel Ogurlu poželio je dobrodošlicu učenicima koji će narednih dana boraviti na ovom univerzitetu i takmičiti se na olimpijadi.

“Drago mi je što vidim mlade i talentovane ljude ovdje danas. Vi ste pokretačka snaga i potencijal koji je potreban svijetu i društvu. Imajući u vidu da živimo u svijetu gdje su sva društva poprilično ovisna o informacijskim tehnologijama, drago mi je vidim toliko bistrih i pametnih ljudi danas kod nas”, istakao je Ogurlu, te poželio učesnicima uspješan rad na BOI.

Dogradonačelnik Grada Sarajeva Ranko Čović istakao je da Grad Sarajevo ovakve manifestacije bez rezerve podržava, te da je ovo izvrsna prilika da srednjoškolci iz BiH, ali i zemalja regiona, pokažu svoje talente i sklonosti, te da se druže.

Rijad Muminović učenik je Druge gimnazije iz Sarajeva, a ove godine će biti lider bosanskohercegovačkog tima na olimpijadi.

“Osvojio sam prvo mjesto na državnom takmičenju iz informatike ove godine i plasman na Olimpijadu. Ova Balkanijada je od velikog značaja za upoznavanje drugih učenika sa istim sklonostima ka informatici”, rekao je Muminović.

Mustafa Kalkanli iz Turske učestvovao je i prošle godine na olimpijadi, te više puta na međunarodnim takmičenjima, a izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao priliku i ove godine da bude u timu koji predstavlja Tursku.

Na Balkanskoj olimpijadi iz informatike učestvuju timovi koje čine po četiri učenika, dok tim BiH, koja je domaćin takmičenja, predstavlja osam učenika. Učesnici dolaze iz 13 zemalja regije, a BOI će trajati do 13. septembra.

Posted by on 2013-09-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login