Počela restauracija Starog grada Sokolac u Bihaću

Stari grad Sokolac

Stari grad Sokolac

Jedan od najljepših starih gradova u USK-u, Stari grad Sokolac, uskoro će osvanuti u “novom ruhu” i biti nova turistička destinacija u ponudi grada Bihaća, zahvaljujući projektu “Održivo upravljanje turizmom jadranske baštine – HERA”, kojeg financira Europska unija (EU), a sufinanciraju Vlada USK-a i Grad Bihać.

“Ovaj objekt treba da služi gradu i Kantonu da bi turisti dolazili ovdje, jer imaju šta da vide, a ne da bude samo srednjovjekovna građevina, koja se vidi na ulazu u grad. Nadam se da će nakon ovog renoviranja i restauracije turisti i građani iskoristiti blagodet koju imamo”, poručio je premijer Izudin Saračević.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević kazao je da se radi o izuzetno značajnom projektu, čija je vrijednost 700.000 KM, a iz gradskog budžeta podržan je sa 80.000 maraka.

“Ovaj lokalitet i ovaj pogled na grad Bihać sa kule, jedinstvena je turistička ponuda i zbog toga ovakvi projekti imaju prioritet”, istakao je on.

Razvojna agencija USK-a ovaj prekogranični projekt implementira zajedno sa 18 partnera iz osam zemalja jadranske regije.

“U okviru projekta bit će restaurirane zidine Starog grada, dovesr će se struja i voda, kako bi se mogao izgraditi i ugostiteljski objekt, te sva neophodna turistička infrastruktura”, kazao je v.d. direktora Razvojne agencije USK-a Eldin Begić.

Izvođač radova, prije početka samih restauratorskih radova na zidinama srednjovjekovne tvrđave Sokolac, sanirao je pristupnu makadamsku cestu, koja vodi do nje.

Posted by on 2015-06-11. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login