Počeli Dani arhitekture 2013 u Sarajevu

Dani arhitektureU sarajevskom Art kinu Kriterion sinoć su otvoreni Dani arhitekture 2013 čija je ovogodišnja tema “Zajednički prostor”. Šesto izdanje manifestacije, koja okuplja studente i stručnjake, trajat će do 19. maja.

Dani arhitekture 2013 imaju za cilj prikazati različite pristupe, koncepte i metode u razvoju prostora grada.

Program predviđa niz izložbi i zanimljivih predavanja eksperata iz BiH, regije i svijeta, koji će predstaviti inovativnu stranu oblasti arhitekture. Među predavačima će se naći stručnjaci iz Španije, Francuske, Njemačke, Italije, Holandije i SAD-a.

Pitanja koja će biti postavljena su: Koji su to zajednički prostori u mjerilu grada? Kako stvoriti pozitivan odnos i potaći veći broj građana i građanki na aktivno korištenje i učešće u stvaranju gradskih prostora? Koja je uloga arhitekata i urbanista, a koja političara? Da li su arhitekti direktni stvaraoci, udaljeni od korisnika, ili su medijatori u procesu u kojem svi korisnici postaju i stvaraoci prostora?

Program će biti organiziran u Art kinu Kriterion i Historijskom muzeju BiH. Koordinator je nevladina organizacija LIFT, s partnerima – Asocijacijom arhitekata u BiH, Goethe institutom Sarajevo, Francuskom ambasadom, Udruženjem za kulturu i umjetnost CRVENA, organizacijom Vive le talent i kinom Kriterion.

Posted by on 2013-05-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login