Počeli radovi na prvoj istražnoj naftnoj bušotini u BiH

Bosanski Šamac

Bosanski Šamac

Preduzeće “Jadran-naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije “Neftegazinkor”, je u Obudovcu kod Bosanskog Šamca započelo bušenje prve istražne naftne bušotine “OB-2″.

Kako je rečeno, ovo je prva istražna naftna bušotina na području BiH, a trebalo bi da bude duboka 2.800 metara, dok će postupak bušenja trajati naredna tri mjeseca.

U planu je da u septembru počne bušenje druge istražne bušotine na podričju Bijeljine (dubine do 3.500 metara), i taj posao će trajati do kraja godine.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je u Obudovcu izjavio da ono što je urađeno u protekle dvije godine daje “značaju nadu da će ovo biti uspješno bušenje” te da će na projektu radova na prvoj bušotini  biti angažovano više od 300 radnika.

Početku istraživanja nafte u Obudovcu prisustvovao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je naveo da je ovaj historijski projekat za samo dvije godine stigao do svečanog otvaranja bušotine, s izglednim šansama za uspješno komercijalnu eksploataciju.

”Političari se mjere po djelima koja iza njih ostaju, a ovo je djelo koje pokazuje da je vlast i da je narod RS-a spreman da uspješno realizuje i najveće projekte. Ovo je dokaz našeg uspjeha” – ustvrdio je.

Zamjenik generalnog direktora za vanjske veze “Zarubežnjefta” Aleksandar Voronjin je kazao da “svi podaci koje su dali njihovi stručnjaci ukazuju na to da će bušenje završiti uspješno”.

U geološkoistražne radove na teritoriji RS-a u protekloj 2012. godini je uloženo 13 miliona dolara, dok je za tu svrhu u ovoj godini planirano ulaganje u iznosu od 19, 5 miliona dolara.

Planirana vrijednost investicija za istraživanje nafte i gasa do kraja 2014. godine iznose 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188, 3 miliona dolara, pod uvjetom da se rezerve dokažu.

I ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević rekao je da izuzetno pozitivni rezultati dosadašnjih ispitivanja daju šanse za realan optimizam i vjeru u uspjeh ovog projekta.

Posted by on 2013-05-31. Filed under Domaljevac / Šamac, Ekonomija, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login