Počeo mandat nove Evropske komisije

Evropska komisija

Evropska komisija

Nova evropska komisija je zvanično stupila na dužnost. Prvi čovjek nove “Vlade Evropske unije”, odnosno predsjednik Evropske komisije, je Luksemburžanin Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker). On je bio premijer Luksemburga od 1995. do 2013, a od 2005. do 2013. bio je i predsednik Euro grupe.

SASTAV NOVE EVROPSKE VLADE – POTPREDSJEDNICI

Frans Timermans (Timmermans) iz Holandije će biti prvi potpredsednik Evropske komisije. Dugogodišnji je diplomata, a bio je i ministar za evropska pitanja od 2007. do 2010. i ministar vanjskih poslova svoje zemlje od 2012. godine.

Federika Mogerini (Federica Mogherini) je nova šefica diplomacije EU, odnosno zvanično visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Ona je i potpredsednica Komisije. Bila je aktivna u italijanskim delegacijama u NATO-u i Vijeću Evrope, a u Komisiju je došla sa pozicije ministrice vanjskih poslova Italije.

Kristalina Georgijeva (Georgieva) iz Bugarske, komesarka je za budžet i ljudske resurse. Ona je u prethodnoj Komisiji bila zadužena za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizu. U dosadašnjoj karijeri bila je i u Svjetskoj banci, između ostalog kao direktor te institucije za Rusiju.

Andrus Ansip iz Estonije je zadužen za jedinstveno digitalno tržište. On je bivši premijer Estonije, aktivan u Alijansi liberala i demokrata za evropu (ALDE), grupe liberalnog centra u Evropskom parlamentu.

Maroš Šefčovič iz Slovačke, zadužen je za energetsku uniju. Bivši je potpredsednik Komisije za međuinstitucionalnu saradnju i administraciju, sa iskustvom u slovačkoj diplomatskoj službi.

Valdis Dombrovskis iz Letonije je u novom sastavu EK zadužen za euro i socijalni dijalog. Pripadnik je Evropske narodne partije desnog centra (EPP) i bivši premijer.

Jirki Katainen (Jyrki) iz Finske, zadužen je za radna mjesta, privredni rast, investicije i konkurentnost EK. U prethodnoj Komisiji od jula 2014. je bio zadužen za ekonomska i monetarna pitanja. Njegova partija pripada Evropskoj narodnoj partiji.

NOVI KOMESARI EK

Ginter Etinger (Guenther Oettinger) iz Njemačke zadužen je za digitalnu ekonomiju i društvo. Dolazi iz Kršćansko demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel. Zauzimao je visoke pozicije u pokrajini Baden Virtemberg.

Johanes Han (Johanes Hahn) iz Austrije vodi resor za evropsku politiku susjedstva i pregovore o poširenju. U prethodnioj Komisiji je bio zadužen za regionalnu politiku. Bivši je ministar pravosuđa, nauke i istraživanja.

Sesilija Malmstrem (Cecilia Malmstroem) iz Švedske preuzima resor trgovine, dok je u prethodnoj komisiji bila zadužena za unutarnje poslove. U njenu političku karijeru ubraja se i mjesto ministarke za EU pitanja.

Neven Mimica iz Hrvatske vodi resor za međunarodnu saradnju i razvoj. U prethodnu komisiju ušao je po pristupanju njegove zemlje EU 2013. godine i bio zadužen za zaštitu potrošača. Iz Socijaldemokratske partije je, karijerni doplomata i bivši ministar za evropska pitanja.

Migel Arijas Kanjete (Miguel Arias Canete) iz Španije zadužen je za aktivnosti očuvanja klime i energetiku. Član je Kršćansko demokratske stranke, koja pripada Evropskoj narodnoj partiji. Dva puta je bio ministar poljoprivrede, a u iskustvo mu spada i funkcija javnog tužitelja.

Karmenu Vela (Vella) sa Malte dobio je resor zaštite životne sredine, pomorskih pitanja i ribarstva. Iz Laburističke partije je i bio je ministar turizma i industrije.

Vitenis Andriukaitis (Vytenis) iz Litvanije dobio je resor zdravstva i sigurnosti hrane. Bivši je ministar zdravlja.

Dimitris Avramopulos iz Grčke komesar je za migracije, unutrašnje poslove, državljanstvo i prava građana EU. Bio je ministar vanjskih poslova, odbrane, kao i zdravlja i turizma Grčke. Karijerni je diplomata.

Marijan Tisen (Marianne Thyssen) iz Belgije zadužena je za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage. Ova pravnica je bila aktivna u odborima Evropskog parlamenta od 1992. godine, a bila je i na vodećim pozicijama u orgazniaciji za mala i srednja preduzeća (Unizo).

Pjer Moskovici (Pierre Moscovici) iz Francuske zadužen je za ekonomska i finansijska pitanja, oporezivanje i carine. Bio je ministar ekonomije od 2012. do 2014. godine i potpredsjednik Evropskog parlamenta od 2004. do 2007. godine.

Hristos Stilijanides (Christos Stylianides) sa Kipra vodi resor za humanitarnu pomoć i upravljanje krizom. Bio je portparol Vlade Kipra i aktivan u promociji pristupanja Kipra EU i približavanju dijelu Kipra pod turskom kontrolom.

Fil Hogan (Phil) iz Irske zadužen je za poljoprivredu i ruralni razvij. Političar je više od tri decenije.

Džonatan Hil (Jonathan Hill) iz Velike Britanije komesar je za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržišta kapitala. Tokom karijere pri britanskoj vladi bio je uključen u veliku reformu obrazovanja.

Violeta Bulc iz Slovenije zadužena je za transport. Njena karijera uglavnom se odvijala u telekomunikacijama. Između ostalog je bila potpredsjednica regionalnog operatera Telemah i vlasnica kompanije Vibakom (Vibacom) za inovativna poslovna rješenja. Imenovana je za potpredsednicu vlade ove godine.

Elžbieta Bjenjkovska (Elzbieta Bienkowska) iz Poljske komesarka je za unutarnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća. Do sada je bila potpredsjedncica vlade i ministrica infrastrukture i razvoja u 2013. i 2014, kao i ministrica regionalnog razvoja.

Vera Jurova iz Češke vodi resor pravde, potrošača i rodne ravnopravnosti. Bila je ministrica regionalnog razvoja, kao i konsultant za pripreme projekata za EU fondove i razvojne projekte, sa portfoliom u više zemalja.

Tibor Navračič (Navracsics) iz Mađarske zadužen je za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Ovaj doktor političkih nauka imao je univerzitetsku karijeru i funkcije u gradu Vespremu.

Korina Krecu (Cretu) iz Rumunije dobila je resor regionalne politike. Dugo je aktivna u rumunskom parlamentu.

Margrete Vestager (Margrethe) iz Danske komesarka je za konkurenciju. Bila je ministrica ekonomije, te unutarnjih poslova, kao i potpredsjednica vlade.

Karlos Moedas (Carlos) iz Portugala vodi resor za istraživanje, nauku i inovacije. Bio je državni sekretar angažiran prije svega za strukturne reforme tokom programa pomoći Portugalu, a bio je aktivan i u portugalskom parlamentu.

Posted by on 2014-11-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login