Počeo proces reakreditacije Univerziteta u Zenici

Univerzitet u Zenici (UNZE), koji je prije skoro pet godina bio prvi akreditirani javni univerzitet u Federaciji Bosne i Hercegovine, gotovo izvjesno će biti prvi univerzitet u tom bh. enititetu koji će biti i reakreditiran.

Univerzitet u Zenici
Univerzitet u Zenici

Naime, nakon što je proces reakreditacije bh. univerziteta bio zaustavljen, komisija eksperata Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH boravila je na Univerzitetu u Zenici u srijedu i četvrtak te se uvjerila u stanje i postojanje resursa u toj ustanovi, kojem je akreditacija istekla u septembru prošle godine, prenosi Fena.

“Vodili su razgovore s menadžmentom, administrativnim osobljem i studentima te posjetili studijske programe koji su bili predmet akreditacije. Pri odlasku, u preliminarnom čitanju rezultata, istakli su pozitivne strane za Univerzitet u cjelini te nam dali i nekoliko preporuka. Zvanična ocjena još nije data, ona će u pismenom izvještaju biti donesena do utorka, ali utisak je, što su oni i prezentirali, da će izvještaj biti sasvim sigurno pozitivan”, kaže prorektor za međunarodne odnose i kvalitet UNZE-a profesor Malik Čabaravdić.

UNZE je, napominje, još prošle godine bio spreman za proces reakreditacije za koji su zahtjev podnijeli u martu 2018., ali je Agencija tek prije desetak dana oformila komisiju za evaluaciju njihovog izvještaja.

Čabaravdić navodi da su i ovog puta imali obavezu prijaviti za akreditaciju pet studijskih programa te da će nova akreditacija, umjesto četiri, vrijediti pet godina, jer su u međuvremenu izjednačene zakonske odredbe u svim kantonima u FBiH te u Republici Srpskoj, u kojoj je u toku reakreditacija Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta Banja Luka.

“Zadatak je da u narednih pet godina budu akreditovani svi studijski programi. Mi smo već spremni pa čim dobijemo rezultate institucionalne akreditacije, izradit ćemo evaluacijski izvještaj za svih 31 studijski program na prvom i drugom te dva programa na trećem ciklusu studija”, najavljuje Čabaravdić.

Uvjeren je da će u dogovoru sa Agencijom, vjerovatno već tokom ove i naredne godine, akreditirati i sve ostale studijske programe, ali u svakom slučaju u toku trajanja akreditacije koju tek trebaju dobiti.

“Za to već sada postoje skoro svi uslovi, tako da s te strane neće biti nikakvih smetnji”, smatra Čabaravdić.

UNZE će, sada je već izvjesno, do 31. marta do kada je Evropska unija svim relevantnim institucijama koje se bave segmentom visokog obrazovanja dala rok za reakreditaciju bh. univerziteta kojima je istekla akreditacija, ispuniti postavljeni zahtjev pa će moći nastaviti učešće u projektima razmjene studenata i profesora te aplikacije na projekte za podršku razvoja univerziteta.

Posted by on 2019-03-24. Filed under Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login