Počinje izgradnja prihvatilišta za djecu i mlade bez roditelja

Mostar

Mostar

Nevladina humanitarna organizacija “Luciano Lamma” sa Sicilije na jesen u Mostaru počinje gradnju prihvatilišta za djecu i mlade bez roditelja iz cijele BiH.

Bit će to smjestaj, kaže Giuseppe Castellano, za one koji nakon napunjenih 18 godina moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu, a nemaju kuda otići.

“Do 20. septembra trebalo bi da počne projekat gradnje prihvatilišta u Mostaru i predviđeno je da traje tri godine. Finansirat će ga naša organizacija i Vlada Italije u ukupnoj vrijednosti od tri miliona maraka. Prihvatilište će biti u Mostaru, ali za djecu iz svih krajeva BiH”, kaže predsjednik “Luciano Lamme”.

Sličan objekat trebalo bi da zaživi u u Banjoj Luci, kaže Castellano, a čekaju se potrebna odobrenja.

Tokom današnjih razgovora s predstavnicima Saveza sindikata RS-a najavio je nastavak posjeta i boravka djece iz RS-a i FBiH na Siciliji, a koja su bez jednog ili oba roditelja, te iz socijalno ugroženih porodica.

Jučer je okončana 37. posjeta djece iz BiH Italiji i kroz ovaj projekat prošlo je do sada njih 12.850, a u planu je i nastavak ove humanitarne akcije i za vrijeme zimskih raspusta.

Posted by on 2011-08-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login