Počinje suđenje policajcima koji su pustili Knezovića

Oliver Knezović

Oliver Knezović

Pred Opštinskim sudom u Livnu za srijedu, 21. septembra, zakazan je glavni pretres u kojem bi trebalo da se pojave dvojica sudskih policajaca Kantonalnog suda u Širokom Brijegu koje optužnica tereti za krivično djelo protivzakonitog oslobađanja osobe koja je lišena slobode.

Optuženi policajci Marinko Barbarić i Ivan Barić osumnjičeni su da su 4. oktobra 2009. godine, nakon incidenata uoči fudbalske utakmice “Široki Brijeg” – “Sarajevo”, omogućili bijeg iz pritvora Oliveru Knezoviću osumnjičenom za ubistvo navijača “Sarajeva” Vedrana Puljića.

Osumnjičeni sudski policajci prethodno su početkom marta ove godine pred Opštinskim sudom u Livnu, koji je za vođenje ovog postupka delegirao Vrhovni sud Federacije BiH na zahtjev predsjednika Opštinskog suda u Širokom Brijegu Franje Ravlije, u prisustvu svojih advokata Nade Dalipagić i Žarka Željka, negirali krivicu.

Optužnicu protiv Barbarića i Barića potvrdio je Opštinski sud u Livnu 4. februara 2011. godine, prethodni prigovori koje su na optužnicu uložili advokati optuženih, odbačeni su kao neosnovani, a za krivično djelo koje im se stavlja na teret predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pred sudijom za prethodno saslušanje i predsjednikom Opštinskog suda u Livnu Nikom Cvitanovićem okrivljeni policajci tada su se izjasnili da nisu krivi, zbog čega će se protiv njih voditi sudski postupak saslušanjem svjedoka i izvođenjem drugih dokaza zastupnika optužbe i zastupnika odbrane.

Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona do danas nije podiglo optužnicu protiv ubice Vedrana Puljića, a osumnjičeni za ubistvo Oliver Knezović pobjegao je u Hrvatsku iz strogo čuvane zgrade Kantonalnog suda u Širokom Brijegu ispred koje ga je čekalo vozilo, pred očima dvojice optuženih sudskih policajaca i nalazi se na slobodi, jer posjeduje dvojno državljanstvo.

Posted by on 2011-09-19. Filed under Crna Hronika, Livno, Široki Brijeg, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login