Počinju Baščaršijske noći

Sarajevo

Sarajevo

Sarajevo će i ovog jula biti domaćin brojnim muzičkim dešavanjima koje će biti održane u okviru festivala Baščaršijske noći.

Za razliku od prošle godine, kada je program festivala tužno ukazivao da bi festival narednih godina mogao prestati postojati, za 2014. organizatori su pripremili zaista mnoštvo dešavanja koja će uglavnom biti besplatna za sve posjetioce.

– U ovim tmurnim vremenima kada nema novca i gdje je situacija teška za sva kulturna dešavanja, mislili smo da se Baščaršijske noći neće ni održati. Ovaj festival je poklon građanima Sarajeva i bilo bi zaista šteta da se to desilo. Sarajevo art je imao snage da pripremi bogat program u koji su uvrštena 24 događaja, govori Dževad Šabanagić, predsjednik organizacionog odbora festivala.

Humanitarni nastup MIlenkovića

Baščaršijske noći ove godine donose nekoliko zaista značajnih koncerata, kao što je večerašnji Ane Rucner u Bošnjačkom institutu u 21.30 sati, “Road to World Peace Concert” u Narodnom pozorištu a na kojem će nastupiti Sarajevska filharmonija i Balkanski kamerni orkestar unutar večeri zvaničnog otvaranja festivala 5. jula, te nastup Stefana Milenkovića 8. jula, također u Narodnom pozorištu. Milenkovićev koncert će biti jedan od rijetkih gdje će se ulaz naplaćivati, ali sav prihod će ići u humanitarne svrhe.

Koncert u Sarajevu u neku ruku nastavak je serije humanitarnih koncerata koje je Milenković odradio u Sjedinjenim Američkim Državama, a prihod od prodaje ulaznica koje koštaju 10, 15 i 20 KM biće uplaćen Crvenom krstu, govori Goran Rašić, direktor Sarajevo arta.

Ali, iako će se u Sarajevu moći čuti vrhunska klasična muzika, fokus će biti na malo opuštenijim sadržajima, kroz rok, jazz i hip-hop muziku. Tako će 6. jula u Bosanskom kulturnom centru nastupiti Sarajevo Big Band sa solistima, a 18. jula u art-kinu Kriterion, nakon duže pauze, sarajevska publika će moći uživati u koncertu jednog od kultnih bendova našeg glavnog grada, grupi Protest.

Još jedna grupa koja je obilježila sarajevsku rok scenu, barem njene dane tokom i poslije agresije, nastupiće na Baščaršijskim noćima, također u Kriterionu 20. jula. I Edo Maajka dolazi u Sarajevo, njegov koncert je zakazan za 22. juli u Domu mladih, dok će mostarska grupa Zoster u istom prostoru nastupiti dva dana kasnije.

– U organizaciju festivala zaista je uloženo mnogo truda i zalaganja svih uposlenika Sarajevo arta. Ja sam uvjerena da smo uradili dobar posao i da ćemo na festivalu uistinu ponuditi za svakoga ponešto, naglašava Ismeta Tunović, predsjednica Upravnog odbora Sarajevo arta.

Hip-hop, reggae, sevdah i ilahije

Baščaršijske noći nisu samo muzički festival, barem ne ove godine. Sutra će, prije koncerta Ane Rucner, u Galeriji “Roman Petrović” biti otvorena izložba slika “Tragom svjetlosti”, dok će 3. jula svoje kaligrafske radove predstaviti Mirsad Smajlović, u Morića hanu. Muzej Sarajeva organizovaće i svoju večer pod nazivom “U đul bašči”, u dvorištu Svrzine kuće, a 15. jula biće održana i lutkarska predstava “Lutke nam pričaju”, autora Sabita Agića, u galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Biće na festivalu, naravno, i dosta sevdaha – za to će se pobrinuti Damir Imamović i Sevdah takht (19. juli), Mustafa Šantić i Sevdi Mustafa bend (30. juli), te mladi izvođači na Večeri sevdaha na kraju festivala (31. juli) u Kolobara hanu. Naša poznata glumica Hasija Borić biće autor zanimljive Večeri narodnih pjesama i balada 20. jula, a Sarajevo će i ovog ljeta ugostiti brojne folklorne umjetnike iz Evrope, u okviru Međunarodnog festivala folklora. Prigodnim nastupom uz mjesec Ramazan, ilahijama će sarajevsko ljetno veče upotpuniti i hor Sejfullah iz Konjica. Baš kako je i predsjednica kazala – za svakoga ponešto.

Finansiranje

Kako je bilo upita od strane medija vezano za finansiranje festivala, obzirom na tešku situaciju, Goran Rašić je istakao da su sredstva iz godine u godinu sve manja, ali nije želio otkriti cifru koja je bila dovoljna da se pokriju troškovi. Ipak, kroz izlaganje Dževada Šabanagića, novinari su mogli čuti da se radi o iznosu od oko 70.000 KM.

– Kada sam tamo kazao da mi organizujemo festival za sedamdesetak hiljada KM, nisu mogli vjerovati  da je tako nešto moguće, rekao je Šabanagić.

Posted by on 2014-07-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login