Pod uticajem mina 900 kvadratnih kilometara u BiH, najviše u Posavini

minePrema preliminarnim rezultatima, trenutno je 900 kvadratnih kilometara poplavama zahvaćenih površina u Bosni i Hercegovini pod direktnim ili indirektnim uticajem mina. Najveći problem se očekuje u Posavini gdje je najveći broj minski sumnjivih površina zahvaćeno poplavama.

“Posebno skrećemo pažnju stanovništvu ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstva da ih obilježe improvizovanim oznakama, a ni u kojem slučaju da ih ne diraju, pomjeraju ili odnose na deponije. Ukoliko pronađu minsko-eksplozivna sredstva, trebaju obavijestiti nadležne organe Civilne zaštite, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH ili timove BHMAC-a”, navode iz Centra za uklanjanje mina BiH.

Timovi Centra za uklanjanje mina u BiH upozoravaju stanovništvo na opasnost od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (ESZR), obilježavanjem minski sumnjivih lokacija. Puni angažman Centra za uklanjanje mina BiH i timova za hitno deminiranje se očekuje nakon povlačenja vode sa poplavljenih područja.

Na incijativu Komisije za deminiranje u BiH i Centra za uklanjanje mina BiH javile su se nevladine deminerske organizacije, Udruženje za eliminaciju mina – UEM, Stop Mines, DOK-ING deminiranje, koje finansira Evropska unija i nevladina organizacija Norveška narodna pomoć (NPA).

Navedene nevladine organizacije će angažovati interventne deminerske timove i EOD timove na poplavljenim i klizištima pogođenim područjima.

“Oružane snage BiH, pored svih aktivnosti koje obavljaju na ugroženim područjima, stavljaju i svoje deminerske i EOD timove na raspolaganje na lokacijama Sarajevo, Tuzla, Bihać, Orašje, Travnik, Derventa i Bijeljina. Timovi Oružanih snaga BiH će isključivo djelovati putem zahtjeva preko Ministarstva bezbjednosti BiH, operativnog komunikacijskog centra na broj 112 i u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH”, saopćavaju iz BH MAC-a.

Timovi, Republičke uprave civilne zaštite RS, Federalne uprave civilne zaštite i Civilne zaštite Brčko distrikta, uz svoje primarne poslove spašavanja i upozoravanja, u punom kapacitetu su angažovani i na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava u ugroženim područjima.

Posted by on 2014-05-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login