Podgorica: Javni sektor traži veće plate

Podgorica

Podgorica

Predstavnici osam sindikata javnog sektora Crne Gore na protestima u Podgorici su poručili da žele bolje uslove života, kao i povećanje zarada.

Protest “Radim, a nemam”, koji je održan ispred Skupštine Crne Gore, okupio je blizu 500 radnika.

Predstavnici osam granskih sindikata iz javnog sektora – prosvjete, Univerziteta Crne Gore, zdravstva, odbrane i vojske, uprave i pravosuđa, energetike, Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave kao i stambeno-komunalne privrede, poručili su crnogorskim poslanicima da ne usvoje prijedlog budžeta za 2015. godinu, koji ne predviđa povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru.

Ugrožena egzistencija

Već nekoliko mjeseci predstavnici sindikata zaposlenih u javnom sektoru pokušavali su da pronađu dijalog s Vladom o povećanju zarada.

Međutim, nakon što je Vlada predala Skupštini Crne Gore prijedlog budžeta za 2015. godinu, u kome nije predviđeno povećanje zarada za zaposlene u javnom sektoru, sindikalci su se odlučili na protest.

Predsjednik sindikata prosvjete Crne Gore Zvonko Pavićević kazao je da Vlada Crne Gore radnicima odavno obećava bolji život.

“Svejedno je koliko nas ima danas ovdje. Ima nas dosta da budemo svjedoci nezadovoljstva za 50 hiljada zaposlenih u javnom sektoru. Može Skupština po nalogu Vlade da usvoji ovaj prijedlog budžeta, ali ćemo se mi opet ovamo vratiti. Vlada ne naplaćuje milione duga poreza tajkunima, a zaposlenima u prosvjeti isplaćuje zarade koje su ispod prosjeka u državi”, kazao je Pavićević.

“Poslanici, ako budete glasali za budžet, za vas niko neće glasati na izborima. Naši novčanici su prazni”, istakao je Pavićević.

Iz Sindikata vojske i odbrane je poručeno da im je ugrožena egzistencija.

Najavljeni novi protesti

“Nismo se ovdje okupili od dobra, već od muke i nevolje. Naše porodice iz dana u dan idu ka siromaštvu. Iako radimo, mi nemamo. Nemamo za minimum pristojnog života”, kazao je Nenad Čobeljić, predsjednik Sindikata vojske i odbrane.

Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva, poručio je da Vlada više vodi računa o stranim kompanijama, nego o radnicima Crne Gore.

“Vaš cilj treba da bude kreiranje boljeg ambijenta za život građana Crne Gore, a ne za bolje i jeftinije poslovanje stranih investitora u Crnoj Gori. Nažalost, kao što vidimo, stranom kapitalu je sve bolje u ovoj državi, a nama, kao što vidimo, neće ni biti”, smatra Pavićević.

S protesta je poručeno da očekuju da poslanici Skupštine Crne Gore ne prihvate prijedlog budžeta za 2015. godinu.

“Tražimo da Vlada stavi u fokus standard građana, kao i da se izdvoje sredstva za povećanje zarada od 1. januara naredne godine. Ako ne dođe do kompromisa, organizovaćemo novi protest na dan glasanja o budžetu”, poruke su sa današnjeg protesta.

Posted by on 2014-12-12. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login