Podrška Assangeu od Južne Amerike

Julian Assange

Julian Assange

Ministri vanjskih poslova zemalja Južne Amerike podržali su odluku Ekvadora da odobri politički azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangu.

U dokumentu koji je dogovoren na sastanku Unije zemalja Južne Amerike u Ekvadoru navodi se da se podržava ova zemlja “koja je suočena sa prijetnjom” u ambasadi u Londonu, gdje je Assange potražio utočište.

Britanija je saopštila da bi mogla da ukloni diplomatsku status ambasade, podsjeća BBC.

Assange se suočava sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, što on demantuje.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea nagovijestio je da bi Assange mogao sarađivati sa Švedskom ako dobije garancije da neće biti izručen trećoj zemlji.

Nakon što je šef diplomatije Ekvadora Ricardo Patino završio čitanje završne deklaracije samita on je spojio ruke sa drugim ministrima izrazivši zajednički stav svih prisutnih zvaničnika.

Analitičari kažu da je to simbolična, ali značajna podrška koja pokazuje jedinstvo u regionu koji pristup britanske vlade cijelom slučaju vidi kao prijeteći i kolonijalan.

Ministri su podržali međunarodno utvrđeni princip da lokalna policije i snage sigurnosti ne mogu da uđu u ambasadu, osim ukoliko nemaju dozvolu ambasadora.

Oni su se u završnom dokumentu saglasili po pitanju niza opštih principa, uključujući nepovredivost “lokalnih diplomatskih misija i konzularnih predstavništava”.

Ministri su, takođe, pozvali na mir, apelujući na sve strane da nastave sa dijalogom i pregovorima i tako nađu uzajamno prihvatljivo rješenje.

Assange (41) se jučer po prvi put obratio javnosti od kada je ušao u ambasadu i tokom govora na balkonu ambasade on je pozvao SAD da “prekinu lov na vještice”.

SAD vodi istragu protiv WikiLeaksa, koji je objavio niz tajnih diplomatskih depeša što je dovelo mnoge zemlje i međunarodne firme u neprijatnu situaciju.

Dvije bivše volonterke WikiLeaksa optužile su Assangea, australijskog državljanina, za seksualni napad dok je on boravio u Stokholmu gdje je održao predavanje.

Assange tvrdi da su seksualni odnosi sa tim ženama bili na dobrovoljnoj bazi i da su te optužbe protiv njega politički motivisane.

Posted by on 2012-08-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login