Pogled na Crno i Veliko jezero – nagrada za pješačenje na Treskavici

Crno jezero i Veliko jezero na Treskavici pohodila je grupa sarajevskih planinara, koji su sunčani subotnji dan proveli u cjelodnevnom pješačenju pošavši iz sela Turovi.

Treskavica
Treskavica

Napor se isplatio jer je izlazak na Crno jezero na 1.675 metara nadmorske visine ukrašeno poljskim cvijećem između kojeg diskretno izranja endemski cvijet bosanskog ljiljana (Lilium bosniacum) bio nagrada za pješačenje.

Nakon odmora i uživanja u pogledu na Crno jezero i vrhove Treskavice planinari su se spustili na Veliko jezero koje je na nadmorskoj visini od 1.548 metara i najveće je jezero na Treskavici. Dugo je 220 metara, široko 185 metara, dubina mu je šest metara. U Velikom jezeru ima pastrmke.

Treskavicu krasi veliki broj jezera koja se napajaju iz lednika, podjezerskih izvora, okolnih izvora i potoka.

Treskavicu karakteriše bogatstvo izvora od kojih neki leže pod samim najvišim vrhovima, a legenda kaže da ih ima 365, među kojim su i izvori rijeke Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice.

Najviši vrh Treskavice je na 2.088 metara nadmorske visine, a planinari ga zovu Paklijaš, Đokin toranj ili Mala ćaba. Naziv Paklijaš odnosi se na područje južnije od vrha koje je dobilo ime zbog nepristupačnosti i surovosti terena. Đokin toranj je naziv dobio po metalnom objektu koji je tu bio izgrađen kao sklonište, a koji se veže za arhitektu, planinara, po imenu Đoka (Petrović), koji je dao ideju za gradnju tog objekta. Ime Mala ćaba je stari naziv za vrh koji mještani iz sela u podnožju Treskavice od davnina koriste, a vezan je za posjećivanje vrhova u određenom danu u godini iz religijskih razloga.

U povratku su se planinari, njih 20, spustili do PD’ Radovan Bjelica’, poznatijeg među ljubiteljima prirode kao ‘Runolist’ po istoimenom planinarskom društvu iz Trnova, čijim angažmanom je izgrađen taj planinarski objekat na lokalitetu Paleža.

Treskavica
Treskavica

Odatle do autobuskog stajališta u selu Turovi planinarima su pješačenje uljepšali ružičnjaci koji ukrašavaju kuće i fino obrađeni povrtnjaci iz kojih će njihovi vlasnici brati organske plodove paprike, paradajza, mrkve, graha…

Posted by on 2020-07-01. Filed under Magazin, Planinarenje, Sarajevo, Trnovo, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login