Pokrenut postupak ekstradicije Vlahovića

Veselin Vlahović Batko

Veselin Vlahović Batko

Baltasar Garzon, sudija Državnog suda u Španiji je odredio pritvor Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, te dao rok od 40 dana za dostavljanje dokumentacije za proces izručenja.

Izručenje Vlahovića, koji se u BiH sumnjiči za zločine počinjene tokom ratnog perioda na području sarajevskog naselja Grbavica, traži Bosna i Hercegovina, kao i Srbija i Crna Gora. Kako prenosi Španski dnevnik EL Mundo, Vlahović se protivi izručenju.

Prema izvještaju El Munda, nakon što sve tri zemlje Španskim vlastima dostave potrebnu dokumentaciju, odlučit će se da li će Vlahović biti izručen i kojoj zemlji.

Veselin Vlahović je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice 2. marta ove godine u mjestu Altea u Španiji, zbog sumnje da je učestvovao u „oružanim pljačkama i krivotvorenjem dokumenata“.

Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH, je za Justice Report potvrdio da je Bosna i Hercegovina zatražila izručenje Veselina Vlahovića, ali je kazao da nije poznato da li on ima bh. državljanstvo.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Vlahovića da je počinio “54 krivičnopravne radnje” nad civilima u sarajevskom naselju Grbavica, uključujući ubistva, mučenja, prisilne nestanke i silovanja.

Crnogorske vlasti traže izručenje Vlahovića zbog istrage o ratnim zločinima nad civilnim stanovništvom počinjenim u BiH.

Potjernicu za Vlahovićem su vlasti ove zemlje raspisale 2001. godine nakon što je pobjegao iz zatvora u Spužu, gdje je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

S obzirom da je Vlahović u Okružnom sudu u Novom Sadu pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva, Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će također zatražiti njegovo izručenje.

Posted by on 2010-03-06. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login