Policija izbacuje demonstrante iz njujorškog parka

New York, Wall StreetPolicija New Yorka policija počela je sa izbacivanjem demonstranata iz pokreta “Okupirajte Wall Street” iz parka Zuccotti.

Iz kancelarije gradonačelnika New Yorka Michael Bloomberga navodi se da “demonstranti treba privremeno da napuste park i uklone šatore”, ali da se mogu vratiti nakon čišćenja parka.

Demonstranti su uspostavili kamp u parku 17. septembra kao znak protesta protiv finansijskog sistem za koji smatraju da ide na ruku korporacijama i bogatijima i od tada su inspirisali pokretanje sličnih demonstracija širom svijeta.

Američka policija je nešto ranije zatvorila kamp tog pokreta u Oaklandu u Kaliforniji, pri čemu su uhapšene 33 osobe.

Njujorške vlasti suočene su sa pritiskom lokalnih kompanija da zatvore kamp demonstranata, koji su za 17. novembar najavili proslavu dva mjeseca od početka protesta.

Demonstranti iz pokreta “Okupirajmo Wall Street” nešto ranije su izrazili nadu da će 17. novembra spriječiti rad berze na Wall Streetu održavanjem uličnog karnevala u znak obilježavanja dva mjeseca od početka njihove kampanje protiv ekonomske nejednakosti.

Zatvaranje kampa u Portlandu u Oregonu okončano je tako što je policija u opremi za suzbijanje nereda uhapsila 50 ljudi.

Posted by on 2011-11-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login