Političari treba da podrže biznis

biznisDirektor Sarajevske razvojne agencije (Serda) Šefkija Okerić izjavio je u utorak da država treba da stvara poslovni ambijent a političari da podrže biznis, promovišu nove politike i inicijative i usvoje evropske standarde.

Okerić je u obraćanju na otvaranju trodnevnog seminara “Uloga političara u procesu regionalnog razvoja” naglasio da iskustva Švedske govore da je u toj zemlji sve okrenuto ka stvaranju povoljnog ambijenta za rad firmi koje su izvozno orijentisane.

Prema riječima direktora Serde, u okviru sarajevske regije i dalje je veoma loš poslovni ambijent, a političari se slabo interesuju za stanje u privredi.

Okerić je napomenuo da je u BiH najmanji broj registrovanih firmi na hiljadu stanovnika od svih država Evrope, te da je podijeljen ekonomski prostor, da poslovna infrastruktura nije izgrađena, a projekti kao što su poslovni inkubatori i biznis centri još su na samom začetku.

Trodnevni seminar “Uloga političara u procesu regionalnog razvoja” organizuje Serda u saradnji sa Regionalnim razvojnim vijećem istočne Švedske.

Na drugoj sesiji, koja će biti održana danas, biće riječi o obrazovanju i iskustvima istočne Švedske, dok je treća sesija u četvrtak, 18. marta, posvećena stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login