Poljoprivrednici blokirali granicu kod Orašja

poljoprivrednici, FBiH, blokadaNakon što Vlada Federacije BiH u ponedjeljak do 11 sati nije počela sa isplatom poljoprivrednih poticaja za 2014. godinu, poljoprivrednici iz Posavskog kantona, kao što su ranije najavili, svojim traktorima blokirali su granični prijelaz Orašje i glavne putne pravce u Domaljevcu i Odžaku.

Blizu 200 poljoprivrednika, članova Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona, sa 150 traktora, blokirali su u ponedjeljak granični prijelaz Orašje i magistralnu cestu Županja-Sarajevo.

Sa po pedesetak traktora blokirane su i ceste Domaljevac-Šamac i Modriča-Odžak.

„Danas u 11 sati blokirali smo granični prijelaz Orašje. Isto tako, blokirana je prometnica Domaljevac-Šamac i prometnica Odžak-Modriča. Na nama je da čekamo potez Vlade, da vidimo šta će uraditi. Oni su obaviješteni o svim našim potezima i svim našim zahtjevima“, kaže predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Posavskog kantona Vidan Grgić.

Nezadovoljni poljoprivrednici prema Vladi Federacije uputili su svoja četiri zahtjeva.

„Tražimo hitnu isplatu poticaja za 2014. godinu, isplatu poticaja za 2012. godinu, gdje je ostao dug od nekih 500.000 maraka, izmjenu i dopunu programa koji je direktno štetan za Posavski kanton, gdje su nam za 30 posto umanjeni poticaji. S obzirom na to da smo bili poplavljeni, smatramo da bi nam trebalo još i pomoći, a ne nas gurati u veću dubiozu. I još tražimo da se počnu rješavati odštetni zahtjevi za poplavljene.“

Poljoprivrednici ističu da kroz blokadu mogu proći samo vozila Hitne pomoći, vatrogasci i policija, ali i kolona vozila sa svatovima. Na blokadi ostaju do početka implementacije traženih zahtjeva.

Posted by on 2015-07-28. Filed under Domaljevac / Šamac, Modriča, Orašje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login