Poljoprivrednici i mljekari najavljuju blokadu graničnih prelaza

mljekariPoljoprivrednici i  mljekari  iz Federacije BiH i Republike Srpske najavili su blokadu   svih  graničnih prelaza u BiH za srijedu,  te  se mlijeko i mliječni proizvodi neće moći  uvesti u zemlju.

Odluka je donesena  nakon nepostizanja dogovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa naše zemlje o uvođenju prelevmana  po cijeni od 72 feninga po litru na uvezeno mlijeko i mliječne prerađevine.

Od svojih zahtjeva neće odustati, kažu mljekari, jer je oko 20.000 proizvođača mlijeka u BiH ugroženo zbog povećanog uvoza. Situacija će, ističu, biti još složenija zbog ruskih sankcija Evropskoj uniji.

„U 12:05 zatvaramo carinske terminale za uvoz mlijeka  i mliječnih proizvoda iz bilo koje zemlje.“, izjavio je za BHRT   predsjednik  Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

„Mi nemamo kud dalje, banke su nam za vratom. Ne možemo mi izdržati ovoliko kašnjenje subvencija“, poručuje  predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH   Mehmed Nikšić.

Poljoprivredni proizvođači i mljekari iz oba bh. entiteta zajednički će, kažu, tražiti da državne vlasti zaštite domaću proizvodnju i uvedu prelevman na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po cijeni od 72 feninga po litri.

Posted by on 2014-11-05. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login