Poljska će ući u eurozonu, ali kada se ona stabilizuje

Poljska Varšava

Poljska, Varšava

Poljski je ministar finansija Jacek Rostovski istakao da bi Poljska do 2023. mogla ući u eurozonu, pod uvjetom da se blok jedinstvene valute značajno reformira i stabilizuje.

“Vjerujem da je vremenski rok od 10 godina realan. Međutim, moramo biti sigurni da se eurozona dovoljno reformirala kako bismo joj se pridružili bez velikih rizika. Mi želimo pomoći eurozoni, ali ono što je do sada uradila sama eurozona je nedovoljno za stabilizaciju”, kazao je Rostovski.

Inače, eurozona poduzima mjere kako bi ostvarila bližu ekonomsku i finansijsku integraciju u cilju prevazilaženja dužničke krize i sprečavanja novih kriza.

Prema uvjetima ulaska u Evropsku uniju 2004. godine, Poljska se obavezala da će se pridružiti 17-članoj eurozoni, ali bez preciziranja konkretnog datuma.

Vlada premijera Poljske Donalda Tuska je još 2008. godine postavila cilj da 2011. godine Poljska uđe u eurozonu.

Međutim, zbog ekonomske krize u eurozoni Poljska je odlučila da sačeka kako će eurozona riješiti svoje unutrašnje probleme.

Posted by on 2013-07-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login