Pomračenje sunca 20. marta

Pomračenje SuncaMjesec će se 20. marta naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili djelimično sunčev disk.

Puno pomračenje biće vidljivo na sjeveru Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva.

Eklipsa će 20. marta biti deveto potpuno pomračenje u 21. vijeku. Počeće u 7.45 sati po srednjoevropskom vremenu, da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 9.45, u trajanju od dvije minute i 45 sekundi.

Posljednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. augusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko vrijeme biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje (Entsoe).

“Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona”, navodi se u izvještaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

Problem je u tome, ističe se u izvještaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Godine 1999, svega 0,1 posto obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok danas njen udio dostiže 10,5 posto.

“To će biti test bez presedana” koji će zahtijevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže.

Najviše problema očekuje se u Njemačkoj i Italiji koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju.

Posted by on 2015-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login