Poplave i klizišta prijetnja za 263 nacionalna spomenika u BiH

klizišta, poplave, BiHPrema preliminarnom spisku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, poplave i klizišta ugrožavaju dobra u 44 općine u BiH, ugrožena su 263 nacionalna spomenika a potencijalno ugroženo 120.

Komisija moli sve građane Bosne i Hercegovine, predstavnike vlasti i institucija da joj dostave sve korisne informacije i posebno fotografije ugroženih dobara kako bi plan posjete općinama bio što operativniji.

Stručni timovi Komisije su 17. maja obišli lokalitete u Sarajevskom kantonu vezane za rijeke Miljacku i Bosnu a 19. maja ugrožena područja centralne Bosne u općini Maglaj.

Za 21. maj je predviđen odlazak u Tuzlanski kanton i Brčko Distrikt.

Na osnovu procjene stanja ugroženosti nacionalnih spomenika, poduzet će mjere iz nadležnosti Komisije koje mogu doprinijeti ublažavanju posljedica po kulturno nasljeđe uključujući pripremu prijedloga projekata spašavanja najugroženijih dobara za međunarodnu i stranu pomoć.

Komisija će sarađivati s nadležnim entitetskim vlastima i institucijama zaduženim za praćenje aktuelnog stanja radi sveobuhvatnijeg uvida u stepen ugroženosti nacionalnih spomenika na lokalitetima zahvaćenim elementarnim nepogodama.

Eentitetske vlade i Vlada Brčko Distrikta, u skladu s odredbama Annexa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, nadležne su za osiguranje svih potrebnih mjera za zaštitu nacionalnih spomenika, napominje Komisija.

Nakon prethodnih elementarnih nepogoda, Komisija je poduzela niz aktivnosti u skladu s nadležnostima propisanim Aneksom 8. Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Od 10. februara ona ima štab za djelovanje u kriznim uvjetima čiji je zadatak da u vanrednim situacijama (požari, poplave, i sl.) donosi mjere zaštite ljudi, opreme i dokumentacije te angažman Komisije vezan za zaštitu nacionalnih spomenika.

Informacije i fotografije treba dostavljati na mail adresu: aneks8ko@bih.net.ba ili na poštansku adresu: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Obala Kulina Bana 1, 71000 Sarajevo, navedeno je u saopćenju.

Posted by on 2014-05-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login