Poplave u BiH: Maglaj odsječen

 Maglaj, poplavaIz sata u sat mijenja se stanje zbog poplava  u Bosni i Hercegovini. Najkritičnije je u Maglaju i Doboju. Oružane snage BiH helikopterima spašavaju ugrožene. U mnogim bh. gradovima proglašeno je vanredno stanje, brojne ceste su blokirane, čamcima se izvlače najteži bolesnici. Klimatolozi tvrde da je ovo najveće količine padavina u BiH u posljednjih 120 godina.

Zabilježen je prvi smrtni slučaj u Bosni i Hercegovini. Zbog poplava nastradao je Jovan Kosanić, penzioner iz okoline Bratunca. Spašavajući stoku pred vodenom stihijom, nije preživio.

U Srebrenici je vodena bujica odnijela je kuću Nade i Stojana Milinkovića iz Srebrenice koji su tu živjeli sa svojih četvoro djece:

„Joj, šta imam pričati? Katstrofa je. Ode kuća!“

Dramatično je u četvrtak bilo u Maglaju. Rijeka Bosna ušla je u domove mještana koji su satima bili bespomoćni i na krovovima su čekali pomoć Oružanih snaga BiH. Grad je odsječen od ostatka države, nema struje, vode, a ponestaje i hrane u njihovim domovima. Vodena bujica odnijela je gradski most u Maglaju. Stanovnica Maglaja Hana Čizmić za RSE opisuje kakvo je stanje u tom gradu:

„Maglaj je pretvoren u veliku rijeku, u jedno jezero. Pluta sve što može. Sve što ja vidim odavdje je cijelo ili više od pola u vodi. Ja sam u četverospratnoj zgradi, na drugom spratu, a u prizemlje je voda već ušla u stanove.“

U Zavidovićima nabujala Bosna bukvalno je odnijela pješački most, koji je, nošen vodenom bujicom, potom udario u drugi most. Poplavljeni su brojni stambeni i privredni objekti, kao i poljoprivredne površine.

Stanje je alarmantno i u okolini Doboja. Vodeni talas rijeke Bosne poplavio je centar grada. Dopisnik Radija Slobodna Evropa Arnes Grbešić zarobljen je svojoj kući:

„Nivo rijeke Bosne iznosi 660 cm, i to je najveći vodostaj do sada. Poplavljeni su zgrada Gradske uprave, Dom zdravlja, biblioteka, sjedište Vatrogasne jedinice. Voda je došla do poteza između katoličke crkve i džamije na ulazu u Stari grad. Brojni automobili na gradskim ulicama su pod vodom. Grad je bez struje i vode. Sirena konstantno upozorava građane na opasnost i pojačanu budnost. Na području opštine Doboj poplavljeno je više od stotinu objekata, kuća, pomoćnih zgrada i poslovnih objekata. U naselju Matuzići rijeka Usora, koja se ljeti može pregaziti, sada izgleda kao Amazon. Visina vode u kućama iznosi između metar i po i dva.“

U Zavidovićima nabujala Bosna bukvalno je odnijela pješački most, koji je, nošen vodenom bujicom, potom udario u drugi most. Poplavljeni su brojni stambeni i privredni objekti, kao i poljoprivredne površine. Kritično je u Zenici,Visokom, Olovu, Tešnju, Žepču. U mnogim mjestima nema struje, ni pitke vode, obustavljena je nastava, otkazani brojni događaji. Blokirane su ceste, a i željeznički saobraćaj.

U Republici Srpskoj gotovo da nema grada u kojima nije došlo do izlijevanja rijeka, pritoka i potoka. Više od hiljadu stanovnika čeka na evakuaciju. Vanredno stanje proglašeno je u Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Tesliću, Srebrenici. Entiteska vlada u stalnom je zasjedanju. Premijerka RS-a Željka Cvijanović:

„Postoje određena mjesta gdje je zaista stanovništvo ugroženo. Komunikacije saobraćajne su ozbiljno ugrožene. Na mnogim mjestima na lokalnim i regionalnim putevima obustavljen je saobraćaj zbog poplave, a isto tako aktivirani su i brojna klizišta i brojni odroni. Prve mjere su usmjerene na stabilzaciju stanja. Nakon toga dolazi onaj posao koji se odnosi na procjenu šteta i na sve one intervencije koje ćemo morati napraviti da bi se saniralo stanje – koje je zaista teško“, kazala je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Rijeka Bosna je poplavila i kuće u mjestima Osjek i Doglodi u naselju Ilidža kod Sarajevu. Tamo je u sarajevskom kantonu najteža situacija. Stanovnik Doglada Nikica Posavljak:

„Sigurno je u stotinjak kuća ušla voda. Ljudi su digli sve stvari, sapavali su na spratu, dole nisu mogli. I sada ima kuća u kojima sigurno ima po 50 cenata vode.“

Iako je danas bio nešto niži vodostaj rijeke Miljacke, obrušio se zid na koritu ove rijeke, te je saobraćaj prema centru Sarajeva bio blokiran. U Federaciji BiH proglašeno je stanje prirodne nesreće. Vodene bujice i klizišta na području Tuzlanskog kantona nose sve pred sobom.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku da se Oružane snaga Bosne i Hercegovine angažuju na pružanju pomoći građanima BiH zbog poplava. Ministarstvo sigurnosti BiH zatražilo je pomoć međunarodnih organizacija radi osiguranja dovoljnog broja čamaca za evakuaciju stanovništva.

Klimatolozi tvrde da su ovo najobilnije padavine u posljednjih 120 godina. Prestanak padavina očekuje se tek u nedjelju. Damir Šantić iz Federalnog meterološkog zavoda:„Kiša neće stati cijeli dan, a ni sutra (petak) cijeli dan, ali su padavine slabije. U subotu oblačno. Od subote očekujemo dosta slabije padavine, pet do 10 litara po metru kvadratnom u prosjeku. U nedjelju, znači zadnji dan ove sedmice, prestanak padavina.“

Posted by on 2014-05-16. Filed under Maglaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login