Poplavljeni očekuju konkretnu pomoć države

poplave, Maglaj

poplave, Maglaj

U Bosni i Hercegovini su u prošlogodišnjim poplavama najviše stradali Maglaj i Doboj. Brojni građani tada su izgubili sve. Ekipa Al Jazeere provjerila je kako danas žive.

Sjećate li se Maglaja? Nabujale Bosne, poplavljenih ulica… Za grad u potpunoj blokadi, zvuk helikoptera bio je dobar znak.
Pomoć je stizala sa svih strana. Ljudima je bila potrebna. U jednoj seoskoj džamiji oformljen je sabirni centar za sve koji nisu znali kuda, izvijestila je reporterka Al Jazeere, Nadina Maličbegović.

„Kuću smo ostavili punu vode. Stvari se ljuljaju u onim valovima vode. Znate kako to izgleda – kad si na spratu, a treba još jedna stepenica da dođe do tebe, a dole buba”, rekla je prije godinu Zehra Mulamehić, stanovnica Maglaja.

Danas ponovno srećemo Zehru, ali ovaj put u vlastitoj kući. Obnovljenoj vlastitim novcem. Nespremnom za novi početak i nove brige.

“Ako je neko dobio veš-mašinu, što i ja ne bih dobila električni šporet ili bilo šta”, pita Zehra.

Sitne donacije

Nakon jedanaest mjeseci boravka u tuđim domovima, Hidajet Obralić se vratio u svoju kuću. Donatori su mu napravili kupatilo, ostalo on sam.

“Ovo sam dobio dar od jednih Tešnjaka. Hvala im. Ovaj kauč. A ja sam ovo kupio”, govori Hidajet.

Poplavljenim domaćinstvima Općina je dodijelila po 500 eura. Oni koji su vlastitim sredstvima sanirali štete na objektima, danas teško mogu dobiti naknadu – jer donatori ne daju novac za popravak, već popravljaju. Tako su obnovljene i sve javne ustanove.

“Mi imamo javne ustanove kakve nismo ni sanjali zahvaljujući svjetskim donatorima”, kaže Muhamed Mustabašić, gradonačelnik Maglaja.

Godinu nakon poplava javne ustanove u općinama u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, uglavnom su obnovljene. I građani su dobili neke sitne donacije, a sada očekuju konkretniju pomoć države.

Prizemlje kuće Nedeljka Gajića u Doboju bilo je pod vodom. Vlasnik nije imao drugog novca, osim dvije i po hiljade eura koliko je poplavljenima dala Vlada Republike Srpske. Od toga je sastavio dijelove kuće, a dalje sam ne može.

“Bitno mi je da ja završim do useljenja, a za stvari ćemo lakše. Konkurisao sam za donaciju da mi se napravi da mogu da se uselim. Pošto sam u penziji, mislim da sam na konkursu prošao.”

Nesreća ne poznaje granice

U Doboju je u poplavama život izgubilo 11 osoba. Uništena su brojna domaćinstva, nastradala je privreda. I više niko neće da ulaže u Doboj, kaže gradonačelnik. Tvrdi da vlasti na svim nivoima nisu uradile ništa da spriječe novu katastrofu ako do nje dođe.

“Odmah se krene na ovu malu politiku – mi entitet ne damo, ne damo granicu, a granica je takva kakva jest. Ja bih volio samo da oni Bosnu prebace da ide iz Banje Luke, da rijeke prebace, da ostale stvari, možda je onda i moguće tako, ali ja vam ponavljam, mora Sarajevo obavijestiti Banjaluku, a Banjaluka mora obavijestiti mene”, kaže Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Ako postoji ijedna pozitivna stvar koja je ostala nakon prošlomajskih poplava u BIH, onda je to spoznaja barem ovih ljudi da priroda i nesreća ne poznaju granice, pa čak ni entitetske.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-05-16. Filed under Maglaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login