I poplavljenima prijeti rušenje i oduzimanje kuća

Doboj, klizištaPoreska uprava RS kreće u prinudnu naplatu duga na osnovu poreza na nepokretnosti kroz pljenidbu imovine, blokadu računa i upisa hipoteke na nepokretnosti, a kojeg su oslobođeni samo oni građani koji žive u lokalnim zajednicama koje su donijele posebnu odluku o oslobađanju poreza.

Prema podacima Poreske uprave, zasad su ovu odluku usvojili gradovi Banjaluka i Doboj, te opštine Šekovići, Jezero i Čelinac, što znači da to još nisu učinili Prijedor, Bijeljina, Šamac i drugi gradovi u kojima su bile poplave.

Drugi problem za pojedine poplavljene ogleda se u nemogućnosti legalizacije objekata, a za šta rok ističe u maju 2015. godine, jer su pojedine opštine i gradovi ignorisale gradnju kuća na mjestima gdje po zakonu nije ni smjelo biti gradnje, jer je zemljište bilo podložno klizištima, plavljenju i drugim prirodnim nepogodama.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS više puta do sada su ponovili da gotovo ne postoje šanse za legalizaciju objekata  na ovim mjestima te da će u budućnosti biti srušeni.

Procjene Ministarstva govore kako u RS postoji oko 85.000 nelegalno izgrađenih objekata, a da dobar dio od te brojke otpada na kuće izgrađene na neuslovnom terenu.

Kada je riječ o naplati poreza na nepokretnosti, Ivan Vučković, portparol Poreske uprave RS, kazao nam je kako Poreska uprava naplatu vrši na osnovu odluka koje donesu lokalne zajednice te da u onima u kojima građani nisu oslobođeni polaćanja ne mogu biti izuzeti.

“Sačekaćemo da i ostale donesu ovu odluku i tako oslobode građane, jer mi zakon ne možemo da kršimo”, kazao je Vučković.

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, koja je u maju pretrpjela ogromnu štetu, kaže kako ova lokalna zajednica nije donijela odluku od oslobađanja od poreza, a da to neće ni učiniti, jer ne vidi kakve bi efekte donijela.

“Donošenjem ove odluke ne bi bio napravljen nikakav efekat, osim nekog simultanog dodvoravanja građanima, koji niti daje finansijski efekat niti njima predstavlja kakvu pomoć, a dobili bismo i smanjenje sredstava u budžetu”, kazao je Minić, dodajući kako će na narednoj sjednici Skupštine opštine ići sa prijedlogom da poreska stopa iznosi 0,25 odsto.

Iako su imali priliku, ni u Novom Gradu odbornici nisu usvojili posebnu odluku s kojom bi oslobodili poplavljene građane plaćanja poreza, ali su odlukom koja je usvojena u nedjelju ostavili tu mogućnost.

Podsjećamo, porez na nepokretnosti plaća se od 2012. godine, na osnovu poreske stope čiju visinu određuje lokalna zajednica i plaća se dva puta u godini.

Poreski obveznici, vlasnici i suvlasnici nad nepokretnostima u kojim stanuju imaju pravo na umanjenje poreske osnovice za 50 kvadratnih metara za obveznika i po 10 kvadratnih metara za svakog člana njihovog domaćinstva od procijenjene vrijednosti nepokretnosti u kojoj stanuju.

Posted by on 2014-12-19. Filed under Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Novi grad (Bosanski Novi), Prijedor, Šamac, Šekovići, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login