Pored ceste Livno-Šujica pronađen raskomadan divlji konj

Livanjski divlji konji

Livanjski divlji konji

Na magistralnom putnom pravcu Livno-Šujica, na prevoju Borova glava, poznatom kao boravište divljih konja, u petak su uz cestu pronađeni ostaci jednog divljeg konja.

Iz Ekološkog udruženja Borova glava kažu da postoji vjerovatnost da je u ranim jutarnjim satima došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je malo starije ždrijebe smrtno stradalo te odbačeno pored ceste, a ubrzo je jedna ili više osoba raskomadala uginulog konja te njegove butove odnijela sa sobom.

Iz udruženja pretpostavljaju da su konja raskomadale osobe koje imaju neka uzgajališta pasa ili drugih životinja kako bi ih hranili ili će čak ti dijelovi konja biti upotrijebljeni za druge svrhe.

Oni su, kažu, jutros obišli mjesto gdje se nalaze ostaci konja te su u njegovoj blizini uz samu cestu primijetili ostatke odbačene hrane za njihovo hranjenje.

“Zadržavajući se na putu upravo u potrazi za soli ili drugom hranom koja se uz ceste radi njih baca, dolazi do pojedinih ishitrenih slučajeva vezanih za njihove kontakte s vozilima gdje neki od konja u sudaru s vozilima ugibaju dok se s druge strane ugrožava sigurnost putnika i vozača”, kazali su iz Udruženja apelirajući da se hranjenje konja ne vrši uz cestu jer time čine više zla nego pomoći tim životinjama.

Trenutno na ovom dijelu prebiva oko 700 grla koji u sve većim grupama silaze sa staništa podno planine Cincar do prevoja Borova glava u potrazi za hranom ili soli koja im se baca direktno uz magistralni put.

Njihov boravak na putevima ugrožava sve učesnike, a to je posebno izraženo u noćnim satima kad vozač pred sobom odjednom ugleda veću skupinu konja i tada je, kako kažu iz društva, reakcija vozača različita i opasna, a posebno u ovo doba godine.

“Mi ponavljamo više puta da se pod hitno mora nešto poduzeti u vezi regulisanja i donošenja odluka kako za stanište tako i hranilište, a o tome su upoznate i mjerodavne institucije kako na državnoj tako i na lokalnoj razini”, istaknuli su iz Društva.

Na učestale primjedbe Društva, na spornoj saobraćajnici Šujica-Livno na dva mjesta postavljena je svjetlosna saobraćajna signalizacija koja upozorava na moguću prisutnost divljih konja, a kojom bi se trebao smanjiti broj saobraćajnih nesreća u kojima sudjeluju konji s tog područja.

Posted by on 2018-12-01. Filed under Crna Hronika, Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login