Portugal sljedeći u redu za bankrot

Portugal Portugal je postao treća najgora ekonomija eurozone, a između njega i Grčke kao najugroženije u 17-članoj monetarnoj uniji stoji samo Kipar koji sa godišnjim BDP-om od 17 milijardi eura nema uticaja na evropsku ekonomiju.

Prema podacima “Europlus monitora”, studije koju su zajedno uradili njemačka privatna banka Berenberg i organizacija Lisabonsko vijeće, Portugal se nalazi na posljednjem mjestu po potencijalu dugoročnog razvoja.

Prema predviđanjima iz EU, Portugal i Grčka bit će jedine države Unije koje će biti u recesiji 2011. i 2012, a portugalska ekonomija trebala bi da zabilježi pad za 1,9 posto ove i tri posto naredne godine, dok bi grčka privreda nakon pada od 5,5 posto u 2011, sljedeće godine trebala da zabilježi upola manji pad od 2,8 posto, prenose agencije.

Stopa nezaposlenosti u Portugalu ove godine dostići će rekordnih 13,6 posto, a sindikati su za 24. novembar zakazali 24-satni generalni štrajk protiv mjera štednje, zbog kojih su već protestovali pripadnici vojske i policije.

Posted by on 2011-11-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login