Posao za 80 radnika u Kalesiji

Kalesija
Kalesija

Preduzeće „Unis-Tok“ iz Kalesije je nabavkom linije za automatsku proizvodnju metalnih otkivaka krenulo u realizaciju projekta strateškog proširenja svojih proizvodnih kapaciteta.

Riječ je o projektu koji je koncipiran u četiri faze, a ukupna vrijednost investicije dosegnut će iznos od šest miliona maraka, te osigurati zaposlenje novih osamdeset radnika.

”U prvoj fazi bit će uposleno dvadeset novih radnika, a proizvodnja podignuta za petnaest procenata. Ovo preduzeće je nakon privatizacije uspjelo napraviti značajan prodor na zapadno tržište, tako da se naša proizvodnja, koja prelazi dvadeset i dva miliona maraka, skoro u potpunosti plasira u zemlje zapadne Evrope” – izjavio je vlasnik preduzeća „Unis-Tok“ Kalesija Sead Džafić.

Kazao je da iz ovog preduzeća mjesečno izlazi više od 700 tona čeličnih proizvoda koje koriste giganti svjetske automobilske industrije, kao što su MAN, Mercedes, Daimler, DAFF i Volvo.

”Imamo potrebu i želju, a i mogućnosti da izgradimo još nekoliko tvornica koje bi radile za zapadno tržište, ali nemamo razumijevanje lokalne zajednice, koja već godinama sprečava i ometa naš razvoj. I pored toga, mi upošljavamo 223 uposlenika i do kraja godine ćemo taj broj povećati na 300” – naglasio je Džafić.

Istaknuo je i da je „Unis-Tok“ u prošloj godini na tržište Evrope izvezao svoje proizvode u vrijednosti od 22 miliona maraka, a čime je nastavio trend stalnog rasta, te da bi nove investicije trebale osigurati godišnji izvoz u vrijednosti višoj od trideset miliona maraka.

”Ovo preduzeće može uposliti i do hiljadu radnika, ali zbog opstrukcija i stalnih političkih smetnji onemogućeni smo da proširimo proizvodnju i da gradimo nove tvornice. Nadam se da će takva politika Općine Kalesija biti skoro promijenjena” – zaključio je Džafić.

Iz preduzeća „Unis-Tok“ Kalesija su predvidjeli da bi projekt o strateškom proširenju proizvodnih kapaciteta trebao biti proveden do kraja 2014. godine.

Posted by on 2014-02-26. Filed under Kalesija, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login