Poskupljuje smještaj u studentskim domovima

Studentski dom, Sarajevo

Studentski dom, Sarajevo

Cijena ishrane i smještaja u studentskim domovima u novoj akademskoj godini trebala bi poskupjeti za 40 do 50 KM po studentu, najavio je Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo.

On ističe da je to neminovno, s obzirom na to da od dobavljača imaju najave da će i oni korigovati cijene usluga. Nada se da to, ipak, neće osjetiti studenti i da će to povećanje cijena subvencionirati kantoni.

– Mislim da bi bilo jako neodgovorno od vlasti da dozvole da to poskupljenje ide na teret studenata, odnosno njihovih roditelja i poručujem da prihvate makar dio te korekcije kako studenti to ne bi osjetili, kazao je Kadrić.

Kadrić je naglasio da se studentski domovi nalaze u jako teškoj situaciji zbog pojedinih kantona koji ne izmiruju obaveze prema ovoj ustanovi, te upozorava da ta dugovanja moraju izmiriti do početka nove akademske godine kako bi se studenti mogli useliti u sobe.

– Konkurs za prijem studenata u domove je završen i na njega se prijavilo preko 1.700 studenata. Useljavanje će se vršiti polovinom septembra, međutim, kantoni, posebno Srednjobosanski i Unsko-sanski, moraju izmiriti obaveze kako bi njihovi studenti mogli zadužiti sobu. Kantoni nam duguju oko 1,5 miliona KM, a isto toliko mi dugujemo dobavljačima i krajnje je vrijeme da se ove stvari riješe, rekao je Kadrić.

Posted by on 2014-08-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login