Postoje samo glasine da Iran pravi nuklearno oružje

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da postoje samo “glasine” da Iran pravi nuklearno oružje i naglasio da Islamska Republika ima pravo da razvija civilni atomski program.

Erdogan je uoči susreta sa britanskim premijerom Gordonom Brownom u Londonu upitao zašto međunarodna zajednica nikada ne pozove na razoružavanje države poput Izraela, dok to stalno traži od Irana.

“To su samo glasine da Iran pravi nuklearno oružje. Vjerujem da Iran ima prirodno pravo da koristi nuklearnu energiju u civilne svrhe”, izjavio je turski premijer.

Turska održava dobre odnose sa susjednim Iranom i ponudila je Islamskoj Republici da se na turskoj teritoriji izvrši razmjena iranskog niskoobogaćenog uranijuma za visokoobogaćeni uranijum, koji bi dostavile svjetske sile, u skladu sa prijedlogom UN.

Erdogan je rekao da države koje posjeduju atomsko naoružanje nemaju pravo da zabranjuju drugima da prave takvu vrstu oružja.

“Pogledajte Izrael. Izrael posjeduje nuklearno oružje. Zašto ostale zemlje ne upozore Izrael da treba da ga se odrekne, a to traže od Irana?”, upitao je turski premijer.

Erdogan je poslije susreta sa Brownom izjavio da bi želio da vidi “svijet bez nuklearnog naoružanja” i založio se za diplomatuju, umjesto sankcija u rješavanju spora sa Iranom.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login