Potraga za blagom Bosne i Hercegovine

U okviru kampanje za promjenu ponašanja i u sklopu UNICEF-ovog programa MDGF kultura za razvoj, razvijen je jedan nesvakidašnji proizvod, koji ima za cilj upoznavanje sa kulturno-historijskom baštinom naše države.

Riječ je o igrici za djecu i odrasle pod nazivom Potraga za blagom Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekt nastao je kao odgovor na rezultate istraživanja među djecom i odraslima, provedenog u sklopu pomenutog programa, a koje je pokazalo visok nivo predrasuda i neznanja o drugom i drugačijem.

Radi se o svojevrsnom putovanju kroz dijelove naše zajedničke historije, gdje se junaci igre slučajno upuštaju u avanturu kroz koju sazrijevaju i mijenjaju stavove o životnim vrijednostima. Koristeći znanje, snalažljivost i istrajnost, oni se upoznaju sa kulturno-historijskim naslijeđem svoje zemlje na neuobičajen, zabavan, a ponekad i opasan način.

Program je finansiran sredstvima vlade Kraljevine Španije putem Fonda za dostizanje milenijskih ciljeva, a projekt je provela Fondacija Jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu.

Promocija ove kompjuterske igrice bit će održana danas u Sarajevu.

Posted by on 2012-04-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login