Požari: Najteže u okolini Konjica i Bratunca

požar, šumaPožari u nekoliko općina u Hercegovini ne jenjavaju, a i danas se gasi vatra u naselju Slapašnica u Bratuncu, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Načelnik Odjeljenja za informisanje u Upravi civilne zaštite RS-a Dragan Štark potvrdio je da u Trebinju vatra nije ugašena u rejonu Trebinjskih brda. Jutros se približava kućama na području naselja Šiškovići i Vukov Do i veoma se teško gasi zbog nepristupačnog terena.

„Požar koji je jučer bio aktivan na lokalitetu Marića Međine, Kočeva i Tvrdiš je ugašen, ali se proširio na područje Trebinjskih brda“, pojasnio je Štark.

Pod vatrom je nisko rastinje, te visoka šuma.

U Gornjoj Gračanici kod Zenice i jutros je aktivan požar koji je zahvatio borovu šumu, a požari bjesne i na nekoliko lokacija u Konjicu.

Vatra se u večernjim časovima približila zeničkim selima Tuganja, Luke i Bare i  ugrozila oko 200 kuća, ali se situacija jutros popravila.

Na ovom području je, osim šume, sinoć izgorjela i trafo-stanica, a oštećen je i jedan televizijski repetitor.

Gašenje požara sa zemlje na području Konjica vrlo je teško, zbog čega je zatražena pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH i Eufora, kažu vatrogasci.

Oni napominju da se tokom noći situacija blago poboljša ali, kako odmiče jutro, požari su intenzivniji. Ponovo su se aktivirali požari na Račici, u Mjesnoj zajednici Glavatičevo, ozbiljna situacija je i kod naselja Ljuta, gdje požar već danima bukti, a ponovo je aktivan požar koji dolazi ka Gakićima, odnosno Jažvama.

Požar koji je juče buknuo u blizini Boračkog jezera i dalje bukti. Nema visokog plamena, ali se spušta prema kućama. Budući da je teren na kojem gori šuma dosta strm, zapaljeni panjevi se kotrljaju niz šumu i tako pale šire područje.

Na području općine Bratunac, požar u mjestu Slapašnica gori jačim intenzitetom i uslijed vjetra i visoke temperature vatra se širi, a akciju gašenja otežava i nepristupačan teren.

Jučer je u toj općini proglašeno stanje prirodne nesreće u naseljima ugroženim požarima.

Vatrogasci u Bratuncu, oko 50 mještana te radnici tamošnjeg šumskog gazdinstava čine sve da se vatra stavi pod kontrolu.

Štark je potvrdio da je aktivan i požar većeg intenziteta na području općine Kneževo, u blizini jezera Bočac, ali je tokom protekle noći spriječeno njegovo širenje na visoku šumu.

Trenutno gori trava i nisoko rastinje.

Požar u rejonu Kotezi – Ržani Do u Ljubinju je pod kontrolom, dok se jučer poslijepodne i večernjim satima aktivirao požar u općini Gacko, na lokalitetu na vrhu planine Bjelasnice.

Gori šuma i nisko rastinje i akcija gašenja vatre u u toku.

U općini Bileća ugašen je požar na lokalitetu Meka Gruda, dok je požar u mjestu Davidovići, Lipnik, Rioca i dalje aktivan.

Požar na lokalitetu Plužine i Bežđeđa u Nevesinju je pod kontrolom.

Posted by on 2012-08-21. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login