Pozicija Hrvata u BiH je katastrofalna

Dragan Čović

Dragan Čović

U subotu, 13. marta, Općinski odbor HDZ-a BiH Široki Brijeg obilježio je 20. godišnjicu osnivanja.

Prije svečane sjednice, izaslanstva HDZ-a BiH i OO HDZ-a BiH Široki Brijeg položili su vijence za sve žrtve hrvatske borbe za neovisnost na Trgu širokobrijeških žrtava.

Predsjednik stranke Dragan Čović govorio je o aktualnoj poziciji i perspektivama hrvatskoga naroda u BiH te aktivnostima HDZ-a BiH u predstojećem razdoblju.

“Aktualna ustavna pozicija hrvatskoga naroda u BiH je katastrofalna i to ne treba kriti. Sviđalo se to nekome ili ne, treba kazati kako su danas Hrvati ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. U ovom trenutku je jasno kako u ovoj godini neće doći do bilo kakvih korjenitih ustavnih promjena”, rekao je Čović.

Dodao je kako se eventualno može dogoditi pokušaj implementacije presude iz Strasbourga kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno da se izbor članova Predsjedništva BiH vrši kroz Dom naroda kojega će potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

“No, nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Realno je očekivati kako će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon općih izbora dobiti novi ustav”, najavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je kazao da je cilj njegove stranke osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Na sjednici je predstavljena knjiga o 20 godina HDZ-a BiH u Širokom Brijegu pod nazivom “Sve je počelo u Širokom”, autora Velimira Mabića, a prikazan je i dokumentarni film “Pečati našeg vremena”.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login