Poziv javnosti da zaustavi barbarstvo nad kulturom u BiH

MESSInternacionalni teatarski festival MESS reagirao je danas povodom najavljenog zatvaranja Umjetničke galerije BiH, pozivajući  sve koji mogu zaštititi i odbraniti bh. kulturno-historijsko naslijeđe da se suprotstave, kako je naveo, barbarskom uništavanju kulture i njenih institucija.

“Ako nemamo državnu vlast i odgovorne političare to ne znači da nemamo kulturno-historijsko naslijeđe”, ističu u MESS-u povodom najave da će Umjetnička galerija BiH, kao jedna od sedam kulturnih institucija od državnog značaja, zatvoriti svoja vrata za javnost od 1. septembra.

Naglašavaju kako ih ponovo, u jeku priprema za 51. Internacionalni teatarski festival MESS, zatiču vijesti “koje bi zgrozile svakog civiliziranog čovjeka, svaki narod, svaku državu koja imalo drži do svog identiteta, svoje kulture, svojih duhovnih vrijednosti”.

“Neobazirući se na odredbu 167 Lisabonskog sporazuma i principe UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji kulturno-historijskog naslijeđa, barbari u ministarskim i sličnim foteljama, okićeni primitivizmom i sitnosopstveničkim interesima, a uskraćeni za širinu duha koji poznaje opće dobro, uprkos brojnim apelima, sugestijama i molbama, sistematski dovode stanje u bh. kulturi do potpunog sloma – institucionalnog i duhovnog”, smatraju u Festivalu MESS.

Mišljenja su kako je krajnje očigledno da pojedini političari u Vijeću ministara BiH i Ministarstvu civilnih poslova, poput Špirića i Novića, “imaju za svoj strateški cilj devastirati kulturne institucije koje čine tradiciju i historiju naše zemlje, čije programe (predstave, koncerti, izložbe, promocije, festivali) posjeti na desetine hiljada domaće i strane publike, koji kreiraju pozitivnu atmosferu i daju nam atribut civilizovane i bogate kulturne sredine”.

-Nažalost, oni su akteri politike koja je na snazi već dvije decenije i koja je zamjenila granatiranje, paljenje i rušenje kulturnih objekata i institucija sa političkom presudom da moraju umrijeti sve kulturne institucije koje nose prefiks “bosanskohercegovački“, ocjena je Festivala MESS.

Festival stoga najavljuje da će 51. Internacionalni teatarski festival MESS od 30. septembra do 9. oktobra proteći u mobiliziranju umjetničke zajednice, festivalskih asocijacija, medija, međunarodne i domaće javnosti i drugih utjecajnih sfera da se ovim sramnim aktivnostima stane u kraj, identificiraju odgovorni i da ih se prezre za politički i civilizacijski mrak.

Posted by on 2011-08-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login