Poziv na hitnu uspostavu vlasti na državnom nivou BiH

EU, BiHMinistri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) pozvali su u ponedjeljak političke vođe u Bosni i Hercegovini da hitno formiraju vladu na državnom nivou.

“Vijeće je pozvalo političko vodstvo Bosne i Hercegovine da hitno formira kroz inkluzivni proces vladu na državnom nivou i da provede hitne i potrebne reforme kako bi napravila kvalitativni pomak naprijed na putu prema EU-u. Vijeće je primilo na znanje razgovore političkih čelnika i potiče ih da brzo donesu konkretne rezultate”, kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica na sastanku u Luxembourgu.

Vlast u BiH nije uspostavljena više od godinu dana od održanih izbora.

Glavni spor je oko toga kako popuniti hrvatske pozicije u Vijeću ministara.

Dva HDZ-a (HDZ BiH i HDZ 1990.), koja su dobila najveći broj hrvatskih glasova traže da njima pripadaju sva ministarska mjesta predviđena za hrvatske predstavnike, što im osporava SDP BiH, tvrdeći da su Hrvati glasali i za njih te da imaju pravo na dio hrvatske kvote.

Na nivou Federacije BiH formirana je vlast bez većinskih hrvatskih stranaka, što dva HDZ-a osporavaju jer su ‘prekršene’ odredbe o izboru vlade.

Vijeće EU-a pozdravilo je dolazak Petera Sorensena u BiH kao posebnog predstavnika EU-a i šefa Delegacije EU-a u BiH.

U zaključcima se također spominje smanjenje i izmještanje izvan Bosne i Hercegovine Ureda visokog predstavnika.

“Što se tiče sveukupne strategije EU-a prema Bosni i Hercegovini, Vijeće očekuje razgovore s međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodne prisutnosti, uključujući smanjenje i moguće izmještanje Ureda visokog predstavnika”, kaže se u tekstu.

(Fena/MOJportal)

Posted by on 2011-10-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login