Pravo Ljudski – Alter Kultura Inicijativa za decentralizaciju kulture u BiH

Alter KulturaU četvrtak, 14. juna 2012., na inicijativu PRAVO LJUDSKI Film Festivala u Banjoj Luci počinje Alter Kultura – Platforma koja predstavlja mrežu saradnje kulturnih aktera iz četiri bosanskohercegovačka grada: Banja Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva. Od 14. juna u Banjoj Luci pa sve do 30. juna u Sarajevu Alter Kultura će kroz projekcije dokumentarnih filmova, ulične performanse, javne diskusije i druge oblike kulturnog djelovanja promovirati inkluziju, dijalošku otvorenost i toleranciju.

U cilju osvještavanja kulturne svijesti i odgovornosti, Platforma Alter Kultura želi kreirati prostor za kultivaciju postojećih ali i inicijaciju novih sadržaja, te pridonijeti decentralizaciji kulture. Projekat je finansiran kroz Program Kultura za razvoj, koji je trogodišnji program finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).
Iako potaknuta inicijativom Kandidature grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014.

godine, Platforma je nastala kao strateški korak ka ujedinjenju generalno raspršene i neusklađene kulturno-umjetničke scene Bosne i Hercegovine. “Društveni tokovi sve više i više zahtijevaju kreativno, fleksibilno, prilagodljivo i moderno građanstvo, što nezavisnu kulturnu produkciju potiče na razvoj i adaptaciju upravo sa tim tokovima i promjenama. Implementirati zajedničke kulturne i umjetničke programe i projekte nije ni skup ni komplikovan poduhvat, ukoliko se filozofija temelji na partnerstvu“, istakla je Kumjana Novakova, kreativna direktorica PRAVO LJUDSKI Film Festivala.
U tom kontekstu ona je naglasila da je Platforma Alter Kultura neformalna mreža 4 organizacije iz 4 grada otvorena za nove i stare, etablirane i one koji se tek razvijaju, otvorena ka centralnim i lokalnim umjetničkim radnicima/cama, udruženjima, organizacijama, institucijama i individualcima koji/e djeluju/e na području umjetnosti i kulture. Udruženje građana «Pravo Ljudski» iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banja Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman “Grad” iz Tuzle, kao pokretači Inicijative pozivaju sve zainteresirane umjetnike i umjetnice, kao i organizacije da im se pridruže i zauzmu pripadajuće mjesto na bosansko-hercegovačkoj kulturnoj sceni.
Alter Kultura počinje u Banjoj Luci 14. i 15. juna, nastavlja se u Mostaru od 22. do 24. juna, i u Tuzli 26. i 27. juna, a završava se u Sarajevu 29. i 30. ovog mjeseca.

Posted by on 2012-06-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login