Pravoslavni vjernici slave najradosniji praznik – Božić

Božić Pravoslavni vjernici proslavili su sinoć Badnje veče, a danas slave najradosniji praznik rođenja Isusa Hrista – Božić. Slavlja su počela liturgijama u brojnim crkvama, a potom i paljenjem badnjaka.

U Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu nakon večernje službe upriličeno je nalaganje badnjaka. Bdjenjem i paljenjem badnjaka najavljeno je, kako vjeruju pravoslavci, rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena.

Brojni vjernici okupili su se na bogosluženju u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli. Uz paljenje badnjaka, vjernici su međusobno čestitali nastupajući Božić. „Da nađemo puteve koji će nas ujediniti i da zaklopimo knjigu mržnje jedni prema drugim. I ne samo hrišćani nego cijelo, čovječanstvo. Da istražimo puteve koji će nas ujediniti i dovesti na put spasenja“, poručio je vladika Vasilije Kačavenda, episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije.

Svetom službom i paljenjem Badnjaka u manastiru Žitomislići, proslavu pravoslavnog praznika Božića započeli su i vjernici u dolini Neretve. Božić je praznik mira, pomirenja i radosti, istakao je u svom obraćanju iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović.

Nakon bogosluženja, veliki broj vjernika i građana Bijeljine okupio se na gradskom trgu, gdje je obavljeno paljenje badnjaka, čime je najavljen sutrašnji praznik, Božić. Uz paljenje badnjaka, vjernici su pozvani na mir, ljubav i slogu.

Priprema za dolazak Božića i u Travniku je počela tradicionalnim paljenjem badnjaka, pred crkvom Uspenja Presvete Bogorodice. Pozivajući vjernike na oprost i pomirenje, protonamjesnik Goran Živković naglasio je da je Božić dan pomirenja – kako ljudi međusobno tako i sa Bogom.

Svim pravoslavnim vjernicima poslanicu je uputio Patrijarh srpski Irinej. Pozvao je na mir, ljubav i praštanje.

Posted by on 2013-01-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login