Pred građanima BiH najskuplji novogodišnji praznici

Pred građanima Bosne i Hercegovine su zasigurno najskuplji novogodišnji praznici, kažu iz “Kluba potrošača” Tuzlanskog kantona te upozoravaju da cijena blagdanske potrošačke košarice nikad nije bila veća.

Trgovina, prodavnica, roba, cijene, ekonmija, foto Ajdin Kamber
Trgovina, prodavnica, roba, cijene, ekonmija, foto Ajdin Kamber

“Inflatorni rast cijena, od početka pandemije, pojačan ratnim sukobom Rusija – Ukrajina, pa sada i sukobom Izrael – Palestina, zbog svjetske destabilizacije tržišta, financijskog, energetskog, robnog, i posebno tržišta prehrambenih roba, postaje sve više neobuzdan, a u Europi (koliko je nama poznato) zbog ‘dogmatskog’ slobodnog tržišta, teško je i poduzimati neke efektne mjere obuzdavanja robnih, fisijskih i inflatornih kretanja”, rekla je Feni Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona.

Svjesni smo, dodaje, “da svakog dana izlazeći iz prodavaonica za istu sumu novca iznesemo sve manje i manje proizvoda koji su nam sve više samo oni neophodni”.

Bulić kaže i da će kod većine građana, kada se uzmu u obzir cijene i primanja, biti skromnija blagdanska košarica.

Pritom napominje da će se neki zadovoljiti s novogodišnjom večerom u krugu obitelji do 100 KM (posebno ako im dođu djeca iz inozemstva), dok će neki potrošiti i cijelo malo bogatstvo u mondenskim zimovalištima i na ekskluzivnim destinacijama… Nažalost, ovih drugih vjerojatno je manje od 3 posto, a svi ostali (97 posto) imat će kruh i kilogram-dva pečenja.

Kada su u pitanju žalbe potrošača i na što su se one u ovoj godini najviše odnosile, odgovara kako se, nažalost, potrošači ne žale na rast cijena.

“Valjda se čudom čude i nisu sigurni trebaju li se žaliti danas ili sutra, prekosutra, jer znaju da će ih dočekati još i veće cijene”, ističe ona.

Kako naglašava, građani su se najviše žalili na kvalitetu usluga servisiranje kupljenih kućanskih aparata u garantnom roku te na prevare u elektronskim kupovinama i kupovinama na daljinu.

“Uzrok je nepostojanje zakonskog okvira ili loš postojeći zakonski okvir”, ocjenjuje Bulić.

Posted by on 2023-12-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login