Predizborna uigravanja: Igrači poznati, koalicije uglavnom u RS

izbori, BiHZa ovogodišnje oktobarske opšte izbore prijavu je podnijelo gotovo dvostruko više stranaka nego što ih se samostalno natjecalo na izborima 2010. godine. Koalicije i stranke još u tajnosti drže imena kandidata.

Centralna izborna komisija BiH ranije je ovjerila kandidaturu 65 političkih stranaka i 24 nezavisna kandidata (prije četiri godine na opštim izborima učestvovalo je 39 političkih stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata). Rok za prijavljivanje koalicija i lista nezavisnih kandidata za ovogodišnje izbore ističe u srijedu.

“Danas do podne (petak) primili smo sedam prijava za ovjeru koalicija. Nakon isteka ovog roka za podnošenje prijava za ovjeru koalicija, CIK ima obavezu da do 1.VII izvrši provjeru i ovjeru, a nakon toga počinje teći onaj možda najznačajniji rok, od 2.VII do 14.VII za dostavljanje kandidatskih listi. Da kažemo u ovom trenutku da do sada nismo imali prijava za ovjeru listi nezavisnih kandidata”, navela je portparol Centralne izborne komisije Maksida Bajramović.

Najviše koalicija koje su se do sada prijavile biće iz Republike Srpske. Savez za promjene, kojeg čini više stranka predvođenih Srpskom demokratskom strankom, prijavio se za izbor člana Predsjedništva i predsjednika RS. Imena kandidata još nisu poznata, kaže lider SDS-a Mladen Bosić.

„Ovo je bio rok za predaju koalicija, a 14. juli je rok za predaju imena kandidata”, podsjeća Bosić.

SDS je kao svoje kandidate za predsjednika Republike Srpske predložio aktuelnog gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića i Ognjena Tadića, koji je bio kandidat za ovo mjesto i 2010. godine. Ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH još se sa sigurnošću ne može reći.

Koalicija Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, suprotstaviće se Savezu za promjene svojim kandidatima. Sigurno je da će lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo biti kandidat za predsjednika RS, dok se ime kandidata za člana Predsjedništva BiH koje je ponuđeno DNS-u još ne zna.

„DNS, SNSD i Socijalistička partija idu sa zajedničkim kandidatima za predsjednika Republike i člana Predsjedništva, i tu nema ništa novo niti je to posebna neka vijest. Do 14. jula imamo rok da prijavimo kandidate”, rekao je Dodik.

SDS je takođe prijavio koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom i Partijom ujedinjenih penzionera za NS RS, dok su Partija demokratskog progresa i Narodni demokratski pokret prijavili svoju koaliciju za Parlament BiH, što je potvrdio i lider PDP-a Mladen Ivanić.

„Mi smo uvjereni da bi ova zajednička lista mogla doći do tri narodna poslanika, čime bi ove dvije partije mogle biti odlučujuće u formiranju budućeg Savjeta ministara”, konstatovao je Mirjanić.

Za izbore za Narodnu skupštinu RS i predsjednika i potpredsjednika RS prijavljena je i koalicija Domovina koju uz Stranku demokratske akcije čine još četiri stranke: Demokratska fronta, Hrvatska stranka prava, Stranka za BiH i Savez za bolju budućnost. Član Glavnog odbora SDA-a Šefket Hafizović uvjeren je da bi ova koalicija u RS mogla postići bolji rezultat nego što je postignut na posljednjim izborima 2010 godine.

„Mi mislimo da će to u jednoj mjeri sačuvati da se ne raspe biračko tijelo kao što je to bilo na proteklim izborima, pa smo, nažalost, izgubili dva mandata u Predstavničkom domu BiH iz RS-a, čak ni kompenzacije nisu prošle za Narodnu skupštinu”, navodi Hafizović.

U Federaciji BiH biće nešto manje koalicija. Najznačanija će biti koalicija pet hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je i drugi, HDZ 1990, da se pridruži formiranju jedinstvenog hrvatskog bloka za izbore.

„I sve druge stranke, koje danas nisu dio hrvatskog narodnog sabora, koje često vole kazati da je zajedništvo ili zajednički nastup preznačajan u ovom vremenu, mi ih pozivamo da podrže ove liste. To je najbolji način da ostvarimo jedan kvalitetan rezultat”, poručio je Čović.

SDA, SDP-a BiH i Stranka za bolju budućnost odličile su na izbore u Federacji BiH izaći samostalno.

Od 2. do 14. jula počinje teći rok za prijavljivanje kandidatskih listi, nakon čega će se saznati i imena kandidata za ovogodišnje opšte izbore.

rse / bih-x.info

Posted by on 2014-06-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login