Predsjedavajući Silajdžić danas u Londonu

Haris Silajdžić

Haris Silajdžić

– Ejup Ganić će najmanje do 25. marta ostati u Velikoj Britaniji. Naime, nakon prvog ročišta Okružni sud u Londonu dozvolio je odbrani da tog datuma iznese dokaze kojima želi utvrditi nelegalnost samog hapšenje člana Predsjedništa R BiH. Paralelno s ovim pred višom pravnom instancom proces se nastavlja u četvrtak.

Nakon jednoiposatne prezentacije činjenica londonski Okružni sud, koji je i izdao nalog za hapšenje Ejupa Ganića, odlučio je da odbrani dozvoli dokazivanje nelegalnosti samog hapšenja.

“Dovodimo u pitanje to da li postoje zloupotrebe procesa od strane Srbije, postoji li zloupotreba britanskih zakona o ekstradiciji i zloupotreba sudskih procedura Velike Britanije u samom pokretanju postupka protiv dr. Ganića”, kazala je Emina Ganić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić trebao bi danas otputovati za London, potvrdio je za portal Svevijesti.ba izvor iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Okružni sud u Londonu zakazao je za 25. mart novo ročište na kojem predstavnici Ejupa Ganića i Tužilaštva Srbije treba da dostave dokaze o tome da li je Ganić u Velikoj Britaniji uhapšen na osnovu pravnih i valjanih tvrdnji. Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtjevu Srbije.

Posted by on 2010-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login