Predsjednik Vrhovnog suda kritizirao Obamu

John Roberts

John Roberts

Predsjednik američkog Vrhovnog suda John Roberts iznio je krajnje neuobičajenu kritiku predsjednika SAD-a, rekavši da je scena prvog govora o stanju nacije Baracka Obame bila “vrlo zabrinjavajuća” te da je  godišnji govor u Kongresu “degenerirao u politički miting”, piše u srijedu The Washington Post.

Govoreći studentima prava Univerziteta Alabama u utorak, Roberts je kazao kako se pita trebaju li suci Vrhovnog suda uopće prisustvovati predsjednikovu govoru o stanju nacije, tzv. “State of the Union” govoru.

U mjeri do koje je State of the Union degenerirao u politički miting, nisam siguran zašto smo mi tamo, rekao je studentima Roberts.

Obamin govor u januaru uslijedio je nekoliko dana nakon sporne odluke Vrhovnog suda donesene preglasavanjem 5-4, kojom je korporacijama priznato pravo neograničenog ulaganja u političke kampanje kandidata za izborne dužnosti, kao dio slobode govora.

Obama je u Kongresu osudio tu odluku konzervativne većine Vrhovnog suda, pred sucima koji su sjedili pred njim i uz burno odobravanje demokratske većine.

Roberts je već tada prekršio kodeks da suci Vrhovnog suda ne reagiraju na govor o stanju nacije, mašući glavom u negiranju te izgovorivši “nije istina”, kako su izvijestili američki mediji, prenosi Hina.

U govoru u Alabami, Roberts je također kritizirao proces potvrde imenovanja sudaca Vrhovnog suda u Senatu, rekavši da senatori neprimjereno nastoje  politički poentirati, postavljajući pitanja za koja znaju da nominiranih ne mogu odgovoriti, zbog pravila  sudačke etike.

Mislim da je taj proces zatajio, rekao je Roberts, konzervativac kojeg je 2005. imenovao George W. Bush.

Odgovarajući na Robertsove primjedbe, glasnogovornik  Bijele kuće Robert Gibbs, u utorak navečer je novinarima posalo saopćenje u kojem ističe da je  “zabrinjavajuća” samo sporna odluka Vrhovnog suda, a ne mjesto i vrijeme njezine kritike.

Ono što je zabrinjavajuće jest da je ta odluka otvara ustave za korporacije i posebne interese za obasipaju novcem izbore – nadglasavajući glasove prosječnih Amerikanaca, rekao je Gibbs.

Predsjednik se odavno zalaže za smanjenje pretjeranog utjecaja posebnih interesa i lobista na vlasti. Zato je on govorio da bi osudio tu odluku, i zato surađuje s Kongresom na zakonodavnom odgovoru, rekao je Gibbs.

Obamina administracija nastoji osigurati dovoljno glasova u Kongresu kako bi se donio novi zakon s kojim bi se ponovo ograničilo financiranje političkih kampanja od korporacija, koje se inače smatra jednom od najvećih slabosti američkog političkog sistema.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login