Predstava “Kiselina” najbolja predstava 23. festivala bh. drame “Zenica 2024”

Stručni žiri 23. festivala bosanskohercegovačke drame “Zenica 2024” glavnu nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je predstavi “Kiselina”, autorice Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića, koja je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 23. festivala bh. drame Zenica 2024 i Scene MESS Sarajevo.

Zenica, BiH. Foto: Ajdin Kamber
Zenica, BiH. Foto: Ajdin Kamber

Ovogodišnji festival, koji je počeo 23. maja i na kojem je proteklih dana u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prikazano ukupno sedam predstava u takmičarskom programu, okončan je sinoćnjom izvedbom predstave “Tri prikazivanja Boga”, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla te po tekstu i u režiji Aleša Kurta.

Tri žirija, nakon toga, birala su najbolje predstave i pojedince, kojima su večeras i dodijeljena njihova priznanja. Selektor ovogodišnjeg festivala bio je Hazim Begagić.

Stručni žiri, kojeg su sačinjavali teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović (predsjednica), pisac Darko Cvijetić i dramaturg Dragan Komadina (članovi), nagradu “Miodrag Žalica”, koja se dodjeljuje za najbolji izvedeni bh. dramski tekst, ove je godine dodijelio Asji Krsmanović za dramu “Kiselina”.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Aleš Kurt za režiju predstave “Tri prikazivanja Boga”, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je glumcu Mirvadu Kuriću, za uloge Daidže i Babe u predstavi “Kiselina”, a nagradu za najbolju glumicu Gordani Boban, za ulogu Majke u predstavi “Kiselina”.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodijeljena je glumici Anđeli Rakočević, za ulogu Male koja pleše kao iz bajke u predstavi “Mali ratovi i kabine Zare” u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjluke i Sterijinog pozorja.

Nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojila je Nataša Perić, za ulogu Nepoželjne u predstavi “Mali ratovi i kabine Zare”, a nagrada za najbolju scensku muziku dodijeljena je Nikolini Vujić, za autorsku muziku i izvođenje u predstavi “Stotinu malih smrti” Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Nagradu “Antun Marinić”, za najbolji scenski pokret, dobila je Belma Lizde-Kurt za predstavu “Tri prikazivanja Boga”.

Specijalna nagrada za dramski tekst dodijeljena je Vidi Davidović, za dramu “Mali ratovi i kabine Zare”, a specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl predstave “Tri prikazivanja Boga”.

Novinarski žiri Festivala, u sastavu: Maja Begtašagić (predsjednica), Ines Baždalić (članica) i Mladen Bićanić (član), nagradu za najbolju predstavu 23. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024 odijelio je također predstavi “Kiselina”.

Žiri publike, u sastavu: Ajla Đidić (predsjednica), Dženan Ajdinović (član) i Sanel Jalmanović (član), također je nagradu za najbolju predstavu dodijelio predstavi “Kiselina”. Žiri publike je za najbolju glumicu ovogodišnjeg festivala proglasio glumicu Amilu Terzimehić, za uloge u predstavi “Stotinu malih smrti”. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Mirvad Kurić, za uloge u predstavi “Kiselina”.

Na ovogodišnjem festivalu dodijeljeno je ukupno petnaest nagrada, a Nagrada za životno djelo “Adem Čejvan”, koja se dodjeljuje za ukupan doprinos pozorišnoj umjetnosti, ove je godine dodijeljena glumcu Senadu Bašiću.

Posted by on 2024-06-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login