Predstava “Mama 22” na sceni Sarajevskog ratnog teatra

SARTR

SARTR

Nakon izvođenja predstave “Prst”, publika Sarajevskog ratnog teatra će u petak, 9. i subotu, 10. januara u 20 sati imati priliku pogledati i predstavu “Mama 22”.

Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. U predstavi igraju: Sonja Goronja, Ivana Vojinović, Emir Fejzić i Sanjin Arnautović.

Radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave. Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagovješteno desi ona osvjesti svoj san. U njen svijet ulazi i Chrlie Chaplin – lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način – Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

Predstava “Mama 22” je rađena u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo u sklopu programa Teatarski opservatorij.

Posted by on 2015-01-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login