Predstava “Šta smo to učinili” na sceni 11. juna

Kamerni teatar 55

Kamerni teatar 55

Na sceni Kamernog teatra 55 će 11. juna biti odigrana predstava “Šta smo to učinili”  u režiji Dine Mustafića.

Dramaturgiju za predstavu je radila Željka Udovčić, scenografiju Dragutin Broz.

U predstavi igraju Jasna Diklić, Tatjana Šojić, Sadžida Šestić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Senad Bašić, Amar Selimović, Mirsad Tuka, Boris Ler, Muhamed Hadžović, Belma Alić (violinčelistica).

„Šta smo to učinili“ je, prema riječima reditelja Dine Mustafića, suvremeni, vrlo radikalan tekst koji govori o odnosima između roditelja i djece. Govori iz savremene perspektive u kojoj imamo sve manje vremena jedni za druge, za najbliže, u kojoj postoji veliki generacijski jaz vezan za odsustvo osjećanja za probleme onog drugog i govori o tome koliko je porodica važna u životu društvene zajednice.

Komad postavlja i pitanja naše odgovornosti šta smo s tim uradili. Sam tekst je napisan iz dokumentarnih intervjua koje je Pommerat vodio s porodicama u jednoj francuskoj pokrajini, a u koji su glumci ugrađivali svoja lična iskustv, te su putem porodičnih mikro priča progovorili o društvenom makro planu.

Predstava “Šta smo to učinili” je na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu osvojila Nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu za najbolju scenografiju,

Nagradu za najbolju dramaturgiju. Također, predstava je dobila nagradu česopisa “TMAČ ART” za najbolju predstavu.

Posted by on 2013-06-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login