Predstavljen program Balet Festa 2014.

baletU Narodnom pozorištu u Sarajevu je predstavljen program ovogodišnjeg Balet festa, koji bi se trebao održati od 19. do 27. septembra.

Umjetnička direktorica baleta Edina Papo istakla je da će peti put zaredom publika moći uživati u magiji sjajnih baletnih kompanija na sceni Narodnog pozorišta i pratiti izvedbe vrhunskih umjetnika, od klasičnog do savremenog baletnog izraza.

– Ove godine obilježavamo mali jubilej – pet godina. To nije puno, no pet godina u našim uslovima za jednu ovako veliku umjetnost je zaista mnogo – kaže Papo, koja se zahvalila timu Balet festa na dosadašnjoj podršci.

Baletno veče Salzburg balleta u koreografiji Petera Breuera svečano će otvoriti Balet fest, dok će 23. septembra svoju drugu premijeru imati izvedba „Don Juan“ Bitef Dance Company iz Srbije.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će 24. septembra baletnu koreografiju Edine Papo „Pulcinella“, nakon koje bi na Balet festu 26. i 27 septembra trebao nastupati Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba sa koreografijom „Giselle“.

– Međutim, zbog finansijskih sredstava njihov dolazak je još uvijek upitan. Naime, Balet fest nije prepoznat od određenih institucija u BiH, ali se mi ipak nadamo da ćemo u narednim danima uspjeti dovesti u Sarajevo Balet HNK Zagreb – kazala je Papo.

Prethodnih godina, dodala je, najveću podršku Balet festu dali su bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i kantonalni ministar kulture i sporta Ivica Šarić.

Peti Balet Fest Sarajevo krasit će i radionica koja će po stilu i programu biti potpuno drugačija od dosadašnjih. Bit će otvorena za širi krug ljubitelja plesa, od 7 do 77 godina, što je svojevrsni kuriozitet ovogodišnje manifestacije.

– Svi zainteresovani mogu doći u Veliku salu Narodnog pozorišta, gdje će tokom radionica moći puno toga naučiti o flamencu od plesača, koreografa i pedagoga Davida Coria iz Španije – istakla je umjetnička direktorica Balet festa Edina Papo.

Također, posjetioci Balet festa moći će tokom svih dana festivala uživati u izložbi „Baletni kostim ili iluzija odupiranja gravitaciji“ Amne Kunovac-Zekić kao trajni pečat umjetnosti baleta.

Posted by on 2014-09-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login