Prekinuta nastava u više škola

Bosna i Hercegovina, snijegZbog snijega i niskih temperatura nastava u svim školama Zapadnohercegovačkog i područnim školama Sarajevskog kantona obustavljena je do daljeg, dok su u Unsko-sanskom kantonu, te u pojedinim obrazovnim ustanovama u RS, časovi skraćeni.

Prema odluci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona, obustavljena je nastava zbog razvoja nepovoljnih vremenskih prilika, koje su već prisutne u cijeloj regiji.

Ministarstvo obrazovanja USK donijelo je odluku da nastava u svim školama bude skraćena, tako da školski čas, umjesto 45, traje 30 minuta. Jedan od razloga je to što je u većini školskih objekata u USK stolarija dotrajala, tako da se učionice ne mogu dovoljno zagrijati, pišu Nezavisne novine.

U RS u školama “Milan Ilić Čiča Šumadijski” u Han Pijesku, “Petar Petrović Njegoš” u Srebrenici i “Petar Kočić” u Kolima, kod Banjaluke, časovi su skraćeni na 30 minuta. Nastava je skraćena i u Odjeljenju Srednje škole Sokolac u Han Pijesku, jer se prostorije ne mogu dovoljno zagrijati.

Zbog snježnih padavina i veoma niskih temperatura, stanje prirodne nepogode, pored opština Kladanj i Olovo, proglašeno je danas i u većini lokalnih zajednica u Hercegovini, potvrdili su u Federalnoj upravi Civilne zaštite. Ranije je ta odluka donesena u više opština u RS.

Put Stolac – Neum je u prekidu zbog snijega od 25 centimetara, a u opštini Ravno na putu je visok do 35 centimetara. Ove godine snijega ima i u Hutovom blatu, što je rijetkost.

“Teška situacija je i na području opštine Foča-Ustikolina u FBiH, jer su mobilizovane ekipe Civilne zaštite, Gorska služba i demineri, kako bi iz sela Jamići u MZ Jabuka izvukli porodicu Đozo”, kažu u Federalnoj upravi CZ.

Civilna zaštita i Vatrogasna jedinica Olovo dostavili su hranu jednoj stanovnici koja živi u selu Slivnik, a uz saglasnost opštine Olovo dato je 200 litara nafte kako bi stanovnici svojim traktorima čistili snijeg.

Visina snježnog pokrivača, koji je prvi put u ovoj godini u noći između srijede i četvrtka prekrio Trebinje, iznosi dvadesetak centimetara. Osim toga, jak sjeverni vjetar formira snježne nanose, pa se saobraćaj odvija otežano, posebno na putnim pravcima Gacko – Tjentište, preko prevoja Čemerno, i Trebinje – Ljubinje, prevoj Žegulja. Regionalni put Kifino Selo – Ulog, preko prevoja Morine, neprohodan je za saobraćaj.

Prvi put ove godine snijeg je zabijelio i Mostar. Počeo je padati u srijedu poslijepodne, a prestao u četvrtak u noći. Ipak, kako to redovno biva u gradu na Neretvi, snijeg se zadržao samo u okolici, dok je u samom centru već  do podneva otopljen.

Uprava Civilne zaštite RS saopštila je danas da je stanje u opštinama koje su prošle sedmice zahvaćene snježnim padavinama znatno bolje, pošto u proteklih šest-sedam dana nije bilo novih padavina.

U opštinama Sokolac, Han Pijesak, Čajniče, Kalinovik, Srebrenica, Istočni Stari grad i Šekovići intenzivno se čiste preostali putevi do odsječenih zaselaka.

Visina snijega danas u sedam časova na Bjelašnici iznosila je 120 centimetara, a u isto vrijeme na ovoj planini bilo je i najhladnije, -17 stepeni Celzijusovih. Milica Đorđević, dežurna sinoptičarka u Hidrometeorološkom zavodu RS, najavljuje i za naredne dane vrlo hladno vrijeme, a od danas i veće snježne padavine.
Povećan broj pacijenata

U banjalučkom Domu zdravlja posljednjih dana povećan je broj pacijenata s respiratornim infekcijama i stomačnim virusima karakterističnim za ovo doba godine, posebno u vrijeme izrazito niskih temperatura.

S obzirom na velike hladnoće, ljekari Doma zdravlja Banjaluka savjetuju građanima da izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, posebno rano ujutro i noću.

Loše za usjeve

Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, upozorio je da niska temperatura i mraz mogu loše uticati na ozime usjeve.

“Zasad se kulture na poljima dobro drže kada je riječ o mrazu”, kaže on.

Vojislav Trkulja, agronom Poljoprivrednog instituta RS, rekao je da niska temperatura može imati negativan uticaj na strna žita na poljima bez snijega, gdje se onda javljaju omrzice.

Tramvaj iskočio iz šina

U Sarajevu je jučer oko 13 sati došlo do iskakanja tramvaja iz šina, zbog čega je bio obustavljen tramvajski saobraćaj od Čengić vile do Ilidže. U incidentu niko nije povrijeđen, jer putnika nije bilo.

“Razlog iskakanja tramvaja su komadi leda koji su na šine dospjeli nakon čišćenja saobraćajnice”, kazali su u GRAS-u.

Posted by on 2012-02-03. Filed under Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Čajniče, Han Pijesak, Ilidža, Istočno Sarajevo, Kalinovik, Sarajevo, Šekovići, Sokolac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login