Prekinuto odvijanje saobraćaja na većini putnih pravaca u BiH

saobraćaj, snijeg, nevrijeme, BiHZbog snježnih nanosa u prekidu je odvijanje saobraćaja na putnim pravcima Tomislavgrad-Šuica i Gacko-Tjentište. Također, zatvoreni su i regionalni pravci: DrvarGlamoč, Tomislavgrad-Prozor, Jablanica-Posušje i LjubinjeBileća.

Otežano – jednom trakom saobraćaju samo putnička vozila na putnim pravcima: Livno – Karlov Han –Tomislavgrad, Gornji VakufProzor, Mostar- NevesinjeGacko i Dobro Polje – Brod na Drini.
Na putnom pravcu Bosanski Petrovac Bihać – GP Izačić zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne mase, a za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnim pravcima preko Romanije kao i na putnom pravcu Doboj-Stanari.

Otežano je saobraćanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno izdvajamo puteve na području Hercegovine, jugozapadne i istočne Bosne. Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite zabranjeno je kretanje teretnih vozila i autobusa na putnim komunikacijama između i unutar Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10 (Livanjski kanton), osim vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme i sredstava, te posebnih zahtjeva za uvoz-izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete.

U skladu sa situacijom na ostalim putnim pravcima u FBIH, te potrebom za normalizovanje snadbjevanja i oživljavanja privrednih aktivnosti, kantonalni štabovi civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim MUP-ovima na svom kantonu obezbjediti nesmetano odvijanje saobraćaja uz upotrebu propisne zimske opreme.

Odlukom Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama (osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila).

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi Deleuša, Klobuk i Hum. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Posted by on 2012-02-13. Filed under Bihać, Bileća, Bosanski Petrovac, Bosna i Hercegovina, Doboj, Drvar, Gacko, Glamoč, Gornji Vakuf / Uskoplje, Jablanica, Livno, Ljubinje, Nevesinje, Prozor – Rama, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login