Premijera filma "Dvije škole pod jednim krovom"

Premijerno prikazivanje idejno osmišljenog dokumentarnog filma “Dvije škole pod jednim krovom” koji je finansijski podržala Fondacija Schüler helfen Leben (SHL) biti će upriličeno danas u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Dvije skole pod jednim krovom“Već niz godina se bavimo ovom problematikom, a prikazivanjem filma u izbornoj godini želimo skrenuti pažnju javnosti na složen problem segregacije srednjoškolaca u BiH”, istaknuto je u saopštenju SHL-a.

Produkcija filma je urađena u saradnji s Centrom za savremenu umjetnost Pro.ba.

Planirano je da se prisutnima obratiti Matthias Heinz, prvi sekretar Ambasade SR Njemačke u BiH kao i projekt manadžerica SHL ureda u Bosni i Hercegovini Aida Vehabović.

Nakon prikazivanja filma uslijedit će diskusija o ovoj temi u kojoj će učestvovati učenici, nastavnici iz ovako koncipiranih škola i aktivisti.

Premijera filma bit će i prilika da se skrene pažnja na mlade ljude iz cijele BiH koji svojim značajnim projektima, podržanim kroz program SHL-a Fond za omladinske projekte, mijenjaju svoje lokalne zajednice i unaprjeđuju položaj svojih vršnjaka u njima.

U sklopu svečanosti prikazivanja filma bit će proglašeni i nagrađeni najbolji projekti u 2009.

Fondacija Schüler helfen Leben u Bosni i Hercegovini djeluje od 1993. a težište rada stavlja na jačanje i podržavanje omladinskog aktivizma. Angažirana je u vezi s obrazovanjem, pravima učenika, pomirenjem među mladima, jačanjem omladinskih medija, vijeća učenika i pružanjem finansijske podrške omladinskim projektima širom BiH.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login