Premijera predstave “Mama 22” u SARTR-u

SARTR

SARTR

Sarajevski ratni teatar će, u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo, u utorak, 16. decembra 2014. u 20h predstaviti premijeru predstave “Mama 22” u sklopu programa Teatarski opservatorij.

Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. Nakon premijere, slijedi prva repriza u srijedu 17. decembra u 20 sati.

U predstavi igraju Sonja Goronja, Ivana Vojinović, Emir Fejzić i Sanjin Arnautović, a radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave.

Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagoviješteno desi ona osvijesti svoj san. U njen svijet ulazi i Charlie Chaplin – lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način – Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

“Za mene je ovo nevjerovatno iskustvo i neprocjenjivo velika stvar, kako zbog činjenice da me afirmiše kao mladu bh autoricu, tako i zbog činjenice da je meni lično ova drama, i sama tema jako bitna, te da je drama posvećena mojoj rahmetli mami”, izjavila je Džejna Avdić, autorica teksta.

Posted by on 2014-12-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login